Escola 24/03/2022

Un piano de cua al pati

3 min
En els patis de tretze escoles barcelonines hi haurà un piano a l'abast de la canalla

El Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona celebra la seva 67a edició entre el 26 de març i el 7 d’abril. Com sempre, més enllà de la programació oficial que vol ajudar joves intèrprets de piano de tot el món a donar-se a conèixer, l’Off Concurs s’encarregarà d’apropar la música a tothom, i especialment als més joves. “La canalla és el futur del nostre país. Si formem unes noves generacions a través de la sensibilitat musical, el coneixement intel·lectual de l'art, la solidaritat i empatia que requereix tocar amb altres persones... estarem formant una generació que serà capaç de lluitar per una societat més rica culturalment i, en conseqüència, més justa i més lliure”, explica Pau Requena, cap de premsa del concurs. 

Enguany hi ha dos projectes nous enfocats a infants. Per una banda, i per tal de promoure la integració de col·lectius amb diversitat funcional, s’ha creat la línia d’acció Maria Canals Integra. Una de les iniciatives que se celebraran serà el Concert per a mans i peus. Es tracta d’un projecte que va néixer quan els pianos de cua del concurs van ser als carrers de Madrid: l’organització va conèixer un pianista sense mans que tocava l’instrument amb els peus. Ell serà qui encapçalarà “una activitat per transmetre els valors de l’esforç, la superació de reptes i la integració entre joves estudiants de música”, afirma Requena.

La segona novetat, que arribarà de cara a la primavera, serà un taller participatiu en què un professional del piano assistirà a un centre per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta. De manera dinàmica i pedagògica, s’organitzarà un concert interactiu amb la col·laboració dels participants per, després, oferir-lo als familiars i a la resta d'alumnat del centre.

En el marc del concurs es col·locaran pianos de cua en diversos racons perquè qui vulgui pugui apoderar-se de les seves tecles.

I tot i que no sigui una novetat, enguany a l’Off hi ha una encertada repetició. En el marc del concurs, es col·locaran pianos de cua en diversos racons perquè qui vulgui pugui apoderar-se de les seves tecles. Des del mes de gener (i fins que acabi el curs escolar), un d’aquests racons seran els patis de 13 de les escoles de primària del districte de Gràcia. “És una aproximació refrescant. Veiem com hi ha una interessant i enriquidora interacció entre alumnes i mestres que tenen nocions de piano. També hi ha pares que hi participen i comparteixen moments de música amb la comunitat de l'escola. Tenir un piano al pati incentiva la creativitat en un moment d'esbarjo en què, tradicionalment, hi regna l'esport. Ajuda a desenvolupar capacitats artístiques i motiva els alumnes a voler aprendre l'instrument. Qui sap si, dels nens i nenes que toquen el piano als patis, d'aquí a uns anys en sortirà un futur concursant al Concurs Maria Canals…”, explica Requena.

Un piano a Sant Joan de Déu

L’Associació Maria Canals també instal·la pianos als hospitals: a la Vall d’Hebron, el Trueta de Girona i, des de fa pocs dies, a l’Hospital de Sant Pau. També a Sant Joan de Déu, on Mireia Espinet i Gimeno és la cap del Servei de Voluntariat: “El toquen estudiants de conservatori, pacients que aprofiten per posar música a la seva estada a l’hospital, familiars de visita, i els mateixos professionals del centre de salut, que aprofiten els seus descansos”. A més, el piano s’ha convertit en la banda sonora musical dels dies més assenyalats de l’any: Carnestoltes, Sant Jordi, Nadal, l’arribada de les estacions o, fins i tot, partits de futbol. Espinet destaca la importància de la música per als infants. En aquest sentit, a Sant Joan de Déu compten amb un equip de musicoterapeutes que fan audicions en directe de manera individualitzada per als nens i les seves famílies.

Un dels pianos del l'Off Maria Canals ha arribat també a l'hospital Sant Joan de Déu

“El piano canvia significativament l’entorn de l’hospital. La música arriba fins als llocs més inesperats: els professionals del bloc quirúrgic expliquen com als quiròfans senten lleument el so de l’instrument quan algú el toca”, explica Mireia Espinet i Gimeno. És tan gran l’èxit d’aquest piano, que l’hospital s’està plantejant organitzar un concurs de piano propi: Concurs Hospital Sant Joan de Déu, un germà petit del Concurs Maria Canals.

Democratitzar l’accés al piano

L’Off també inclou el projecte Em toca, una beca per a infants que volen estudiar piano: hi participen 20 escoles, i hi ha 117 alumnes becats. Aquesta proposta pretén democratitzar l'accés a una formació musical de qualitat i expandir el coneixement musical a les noves generacions. “El piano s'ha de presentar com un instrument ric però accessible i polièdric, que sigui una eina d'expressió artística en diversos estils i registres. El piano, com la resta d'instruments, ajuda a desenvolupar la personalitat dels més petits, a agafar autoestima i a aprendre a expressar-se d'una manera sana i creativa”, diu Requena. 

stats