Escola 07/09/2021

Obertes les inscripcions a la 12a edició del FLIC per a escoles i instituts

El festival que convida a descobrir altres maneres de viure la literatura

4 min
Escoles i instituts ja es poden inscriure a la 12a edició del FLIC.

El 2022 el FLIC Festival arribarà a la 12a edició i, com ja és habitual, les escoles i els instituts hi donaran el tret de sortida a partir del 7 febrer (2n i 3r trimestre del curs escolar). Les inscripcions ja són obertes i l’aforament és limitat. En aquesta ocasió els centres educatius podran triar entre 5 propostes diferents, segons l’etapa educativa. Totes continuen posant al centre l’objectiu de fomentar l’interès d’infants i joves cap a les arts literàries, mitjançant el joc i explorant la relació entre la literatura i les altres arts, posant en valor la paraula dita, escrita, feta imatge, música o moviment. 

Així, hi podem trobar des d’un espectacle de petit format que tindrà l’escola com a escenari fins a un gran concurs de booktrailers d’abast estatal, passant per l’imprescindible circuit Experiències Literàries a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, el nou programa radiofònic de geolocalització literària Jo recomano i la vintena de propostes de creació artística i literària que trobareu a La Micra del FLIC. 

Programa curs 2021/22

'Tocadits' (P3 - P4)

Aquest curs vinent, el format que acostarà el festival als més petits de l’escola es diu Tocadits (P3 i P4): un espectacle de la narradora, doctora en pedagogia i premi CoNCA de cultura popular Roser Ros, en què una cosa tan aparentment senzilla com un parell de llibres damunt d’una tauleta, dues mans vestides amb guants de colors i tot un repertori de cançonetes i jocs aconsegueix que els infants hi connectin visualment i sonorament. Una acció lúdica feta de paraula on la veu, el gest, el ritme i, sobretot, la proximitat, són claus per despertar la mirada artística i el gust literari de nens i nenes. I tot plegat en un espai ben conegut, el de la mateixa escola. Mireu el tràiler!

La Micra (1r - 6è de primària)

Arran de l’èxit que ha tingut aquest nou format, el festival torna a programar per al curs vinent La Micra del FLIC: 20 cm³ d’experiències literàries per fer a l’escola, el bo i millor del festival encapsat en un recipient molt especial que rebran les escoles participants i que podran fer servir tantes vegades com vulguin. Més de 20 propostes, obra de diferents artistes i creatius, com Care Santos, Ricardo Alcántara, Maria Carme Roca i Josep Abril, entre d’altres. Un material adaptat als diferents nivells educatius, de 1r a 6è de primària. Aquí podeu veure la directora del FLIC, Magalí Homs, explicant la proposta. 

El FLIC ofereix 5 propostes diferents per a escoles i instituts, segons l’etapa educativa.

Experiencies Literàries (3r - 6è de Primària)

L’activitat estrella del programa del FLIC Escola són les Experiències Literàries: el circuit d’instal·lacions de joc vivencial i artístic basades en els llibres que formen part de la selecció FLIC Recomana de l’edició en curs. La Fàbrica de Creació Fabra i Coats, ja tot un referent com a seu de diversos festivals literaris de la ciutat de Barcelona, tornarà a acollir les Experiències Literàries del FLIC en aquest nou programa ple de sorpreses. Mireu el vídeo de l’anterior edició.

'Jo recomano' (5è de primària)

De quantes maneres es pot arribar a recomanar un llibre? Els nois i noies participants a l’activitat Jo recomano, la nova proposta del FLIC Escola, descobriran els secrets de la prescripció literària mitjançant un programa radiofònic, del qual ells seran els protagonistes, i un mapa on les seves recomanacions literàries quedaran geolocalitzades i accessibles per a tothom qui vulgui escoltar-les.  

Premi FLIC de 'booktrailer' (1r - 4t d’ESO)

Un certamen de creació de booktrailers on els joves participants traslladaran l’essència d’un llibre en un clip de vídeo. El repte és crear un booktrailer, en grups de 5 o 6 alumnes, per participar al concurs FLIC, d’abast estatal, en què un jurat premiarà el més ben valorat. El llibre en què es basarà el booktrailer pot ser una lectura de classe, una lectura personal o algun llibre del FLIC Recomana. Perquè els alumnes puguin produir els seus booktrailers, el FLIC els ofereix un curs en línia amb la productora audiovisual Anna Oset, que inclou diversos recursos i una tutoria online amb l’alumnat.

Els participants a l’activitat 'Jo recomano' descobriran els secrets de la prescripció literària mitjançant un programa radiofònic.

Formar part del FLIC Escola no només permet participar en les activitats del programa escolar del festival: tots els docents que hi participin tindran accés gratuït al curs multimèdia Les 7 claus de la selecció literària infantil i juvenil, amb Roser Ros, un espai ple de recursos de mediació literària que podran explorar al seu ritme. 

I a la web de Tantàgora, l’associació sense ànim de lucre que organitza el FLIC, s’hi poden trobar molts més recursos per a docents que vulguin fomentar el gust lector del seu alumnat, des de diferents perspectives, com ara la I Jornada Escola Literària i un altre nou curs multimèdia a càrrec de Roser Ros: El món de les dones a la literatura infantil i juvenil. Tot plegat constitueix els primers passos del que aviat esdevindrà la Comunitat Tantàgora: la primera comunitat per a mediadors literaris, és a dir, per a tots aquells adults que acosten l’univers literari a infants i joves, i que trobaran aquí el seu espai de trobada i de referència.

Més informació a la web de Tantàgora i del FLIC Festival

stats