Escola 09/07/2021

Formació literària per a docents

Tantàgora proposa un programa multimèdia d’activitats i recursos de mediació literària per a docents, bibliotecaris, famílies i educadors socials

3 min
Roser Ros conduirà el curs multimèdia “El món de les dones a la literatura infantil i juvenil”

Tantàgora proposa per a aquest estiu un programa multimèdia ple d’activitats i recursos de mediació literària per a docents, bibliotecaris, famílies i educadors socials, en el qual destaca el curs en línia per explorar la presència de la dona a la literatura infantil i juvenil (LiJ).

La mediació literària és, per a la narradora i doctora en pedagogia Roser Ros, presidenta de Tantàgora, un triangle amorós on l’infant o jove ocupa un dels vèrtex i als altres dos hi trobem l’adult i la literatura, respectivament. El mediador literari és, doncs, l’adult que encomana la passió lectora als nois i noies del seu entorn (fills, alumnes, usuaris de biblioteca...). I la manera com el mediador literari acosta la literatura a les joves orelles i ulls que té al davant influirà, en gran part, en el seu futur gust lector.

L’equip de Tantàgora coneix bé aquest procés, perquè porta treballant-hi més de 25 anys, amb projectes com l’Escola Literària, el programa de formació en mediació literària i el FLIC, Festival de Literatura Infantil i Juvenil. I per a aquest estiu ha preparat tota una sèrie de propostes en línia i multimèdia perquè els que vulguin continuar treballant les seves habilitats de mediació literària i generar nous espais de foment lector a l’escola, a la biblioteca, a l’esplai, a casa... tinguin nous recursos per fer-ho.

El món de les dones a la LiJ

Entre les propostes per a aquests mesos d'estiu destaca el nou curs multimèdia El món de les dones a la literatura infantil i juvenil, amb Roser Ros, una formació plena de recursos per encarar la necessària tasca d’escollir i relacionar-nos amb la LiJ des de la perspectiva de gènere. El curs vol proveir els mediadors literaris d’eines i recursos que permetin descodificar i incorporar aquest repertori de la tradició oral i peces de la literatura actual en la important tasca del foment lector d’infants i joves, durant les diferents etapes educatives. La proposta es presenta en un format multimèdia (vídeos, càpsules sonores i textos que, vinculats entre si, conformen l’entramat teòric i pràctic de la formació), i inclou una connexió grupal en directe amb la narradora i experta en mediació literària Roser Ros per aclarir dubtes. Trobareu tota la informació a la pàgina de formació de la web de Tantàgora.

Les dates disponibles per a la connexió en directe del curs multimèdia El món de les dones en la literatura infantil i juvenil són: 

  •  13 de juliol, en català, a les 13 h 
  • 13 de juliol, en castellà, a les 21 h (horari adaptat per a públic de Llatinoamèrica)
  • 14 de juliol, en castellà, a les 12 h
  • 8 de setembre, en català, a les 17 h
  • 9 de setembre, en castellà, a les 21 h (horari adaptat per a públic de Llatinoamèrica)
  • 9 de setembre, en castellà, a les 17 h

Els participants podran triar la data en el moment de realitzar la inscripció a través del d'aquest formulari. A més, qui no pugui connectar-se en directe podrà veure la sessió en diferit, perquè se'ls enviarà el vídeo en acabar.

I Jornada Escola Literària

La primera gran proposta de l'estiu impulsada des de Tantàgora va ser la I Jornada Escola Literària, celebrada de manera virtual els dies 28 i 30 de juny (en català i castellà, respectivament), però accessible encara ara. Aquesta trobada estava oberta a tots els docents dels diferents nivells educatius, educadors i educadores de tots els àmbits, dinamitzadors culturals i altres persones vinculades a la innovació educativa que volguessin conèixer bones pràctiques de foment lector. Durant la trobada es van donar a conèixer les experiències d’èxit de mediació literària que Tantàgora ha dut a terme amb diferents escoles (que també van estar presents a la jornada) i una metodologia per avaluar l’impacte en l’adquisició del foment del gust lector desenvolupada per Tantàgora i el grup d’investigació ECOLIJ de la Universitat de Saragossa. 

La jornada es va organitzar en quatre seccions: 

  1. El fons de la biblioteca com a eina de la mediació literària, amb Roser Ros, fundadora de Tantàgora, i Gemma Vilaplana, directora de l’Escola Germans Corbella de Cardedeu.
  2. La mediació literària del quotidià, amb Elisenda Llansana, mediadora literària de Tantàgora, i Eulàlia Montoriol, cap d’estudis de l’Escola Tarlatana de Sabadell.
  3. La mediació literària en accions puntuals, amb Magalí Homs, directora de Tantàgora i del FLIC Festival, i Mar Pujol, de l’equip directiu de l’Escola Taxonera de Barcelona.
  4. Com avaluar l’impacte en l’adquisició del foment del gust lector, amb Rosa Tabernero i Iris Bandrés, investigadores del grup ECOLIJ de la Universitat de Saragossa.

Trobareu tota la informació sobre la jornada i l'accés al vídeo aquí.

La primera comunitat de mediadors literaris

Els mediadors literaris són aquells adults que acosten l’univers literari a infants i joves, amb l’objectiu de despertar i enriquir el gust lector de les noves generacions. És a dir, amb la voluntat d’encomanar la passió per la literatura. En aquest context, Tantàgora impulsa la Comunitat Tantàgora, el primer punt de trobada dels mediadors literaris. Un espai per compartir recursos, reflexions i formació continuada per a docents, bibliotecaris, llibreters, educadors socials i del lleure, famílies i altres adults que exerceixen la mediació literària. Pertanyent a la comunitat, per exemple, podeu accedir gratuïtament al vídeo de la I Jornada Escola Literària de Tantàgora i us podeu apuntar al curs multimèdia El món de les dones a la literatura infantil i juvenil, amb Roser Ros, amb el preu promocional de 20,25 euros. 

Si voleu formar part de la Comunitat Tantàgora us podeu inscriure al seu butlletí electrònic. Us mantindran informats i us enviaran una petita selecció de materials per anar obrint boca! 

stats