Escola 11/02/2017

mSchools inspira nous talents tecnològics

Barcelona acollirà YoMo, una trobada que busca donar a conèixer als nois i noies de 10 a 16 anys les possibilitats de les carreres professionals de sectors com la ciència i la tecnologia

Judit Monclús
3 min
MSchools inspira nous talents tecnològics   Avançant-se a les necessitats del futur

Barcelona es prepara per acollir el YoMo -The Youth Mobile Festival-, una trobada que donarà a conèixer a milers de nois i noies de 10 a 16 anys les possibilitats de les carreres professionals dels sectors STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) en un món on cada vegada pren més importància la tecnologia mòbil. “El YoMo és una oportunitat única per experimentar de primera mà amb la ciència i la tecnologia, per enamorar-se de les vocacions tecnocientífiques que s’estan consolidant com el futur per als nostres joves, i per veure com les institucions, els centres de recerca, les empreses i els professionals del nostre país desenvolupen projectes científics de referència”, explica Albert Forn, director de mSchools.

I és que el programa que impulsa la Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la GSMA, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, tindrà una presència destacada a l’esdeveniment. “La iniciativa es dirigeix principalment als joves, per estimular-los a entendre l’ecosistema de la tecnologia i viure experiències úniques en la ciència. Però també tindrem espais per als docents i altres professionals de l’aprenentatge on podran trobar recursos educatius, tallers pràctics i sessions informatives sobre les novetats més interessants”, detalla Forn.

DIVULGACIÓ EDUCATIVA

Per mostrar la revolució pedagògica de la implantació de les tecnologies digitals a l’aula, mSchools comptarà amb dos espais dinàmics. El primer, l’Aula mSchools, es traduirà en un auditori amb sessions divulgatives sobre innovació educativa i experiències transformadores de l’ensenyament a través de les tecnologies digitals. Estaran conduïdes per institucions del sector educatiu com l’European Schoolnet, la Unesco i altres centres de recerca (Crecim, Science on Stage), mentre que mSchools en farà d’altres d’específiques sobre aprenentatge mòbil.

I la Zona de Tallers constarà de diverses zones expositives on diferents docents de Catalunya explicaran la feina que han fet a les aules aprofitant la tecnologia i tot allò que les noves metodologies pedagògiques permeten. En aquests tallers interactius es donaran a conèixer les iniciatives que es porten a terme dins del programa mSchools, com ara el Mobile History Map, el Toolbox, l’Edu_Hack o l’App Education.

“Hem convidat docents d’escoles de Catalunya que participen en el YoMo i l’mSchools perquè vinguin a explicar als altres docents el que estan fent amb mSchools i per què els ha permès millorar la seva docència. D’aquesta manera, podran veure exemples reals i aprendre’n, de manera que enriqueixen el seu coneixement professional. Tindrem experiències increïbles, fetes per tot el territori gràcies a l’esforç dels docents que les han dut a terme”, avança Forn. El YoMo també comptarà amb espectacles i demostracions dissenyades per motivar els nens i joves i fomentar la seva curiositat per la tecnologia.

“Esperem donar una experiència inoblidable als 20.000 nois i noies que vindran al YoMo, per animar-los a decidir-se per alguna carrera tecnològica o científica i perquè s’apassionin veient com la tecnologia pot millorar la vida de tothom. Si, a més, podem engrescar els docents assistents amb eines, recursos i experiències que els ajudin en la seva feina, estarem molt satisfets”, assenyala Forn. El YoMo Barcelona obrirà les portes com a part del GSMA Mobile World Congress del 27 de febrer al 2 de març al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.

Avançant-se a les necessitats del futur

L’Eurostat, l’oficina d’estadística de la Comissió Europea, afirma que, en un futur, serà complicat cobrir fins al 90% dels llocs de treball que requeriran habilitats digitals. ¿Propostes com el YoMo o com les iniciatives del programa mSchools són la clau per pal·liar aquesta situació? “Totes les propostes que acostin els nostres fills a les competències digitals i a les professions tecnològiques i científiques són absolutament necessàries avui en dia. Encara que tinguin accés a la tecnologia, han d’aprendre com es fa servir adequadament i com se’n treu tot el partit. Hem de tenir molt en compte que les feines del futur són en aquests sectors. Si els joves no disposen d’aquestes capacitats tindran un accés molt pobre a un mercat laboral tremendament competitiu”, respon Albert Forn. Per atreure l’atenció dels perfils tecnològics del futur, el YoMo omplirà l’agenda amb espectacles de teatre en viu, tallers interactius i dotzenes d’activitats pràctiques dissenyades per a tots els assistents. L’esdeveniment vol acostar a les aules les competències digitals que es requereixen avui, mitjançant la demostració d’oportunitats professionals disponibles en l’ecosistema del mòbil i del sector STEAM.

stats