A.F.

Comprar llibres de text de segona mà pot suposar un estalvi de 100 € per fill

Comprar els llibres del nou curs al mercat de segona mà representa un estalvi d'entre el 40 i 50% respecte al que costaria comprar-los nous

La compra dels llibres de text / PERE TORDERA Zoom

La tornada a l'escola suposa un increment de la despesa significatiu per a les llars amb criatures. Cal invertir en material escolar, roba, xandalls i llibres de text. En aquest context, la reutilització i compravenda de llibres de text de segona mà es converteix en una pràctica cada vegada més freqüent entre els espanyols. Així s'ha vist reflectit en la plataforma d'anuncis de segona mà Vibbo, on s'anuncien més de 30.000 llibres de text de segona mà en venda per als cursos de primària, ESO i batxillerat.

Aquest 2016, i segons un estudi realitzat per aquesta plataforma, el preu mitjà d'un llibre de text de primària i ESO de segona mà se situa al voltant dels 10,20 €, mentre que els de batxillerat ronden els 15,40 €. En el cas dels llibres de text nous, i segons dades de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, el preu mitjà dels llibres per a primària i ESO se situa en els 20,80 € i en 25,84 € en el cas dels batxillerat. La diferència de preu que suposa adquirir-los usats representa un estalvi d'entre el 40 i el 51%.

Com explica Beatriz Toribio, responsable d'Estudis de Vibbo, "les famílies espanyoles són cada vegada més conscients de la importància del consum intel·ligent i responsable, que implica d'una banda desprendre'ns d'aquelles coses que ja no usem i que poden servir a altres persones i, al seu torn, buscar al mercat de segona mà bones oportunitats a preus més assequibles".

Un estalvi de 100 €

Segons les dades analitzades per Vibbo, comprar llibres de text nous implica a les famílies un desemborsament per exemplar d'entre 10 i 12 euros més que si s'adquireixen al mercat de segona mà. Aquesta diferència suposa que l'import de la compra de tots els llibres del curs al mercat de segona mà sigui, de mitjana, d'uns 102 € en el cas dels llibres de primària i ESO, i de 123 € per als cursos de batxillerat. En tots dos casos, les famílies que es decantin per la compra de llibres usats poden estalviar entre 80 i 100 € per fill respecte del que implicaria comprar-los nous.

"En aquesta època de l'any, els llibres de text suposen un gran desemborsament de diners per a les famílies, però és un dels objectes amb els quals podem aplicar un consum més intel·ligent i sostenible. Són molts els pares que veuen acabar el curs amb alguns llibres de text pràcticament nous i que podrien ser de gran utilitat per a altres famílies", conclou Toribio.