Què hi ha per menjar?
Embaràs 14/10/2022

La necessitat de donar greixos (saludables) a les criatures

L’oli d’oliva, el peix i les llavors, aliats d’una dieta sana

2 min
Els fruits secs són greixos saludables

BarcelonaMalgrat la seva mala fama i les reticències que genera, el greix no és sinònim de mala alimentació, ben al contrari. El greix conté, segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), un conjunt de nutrients de gran heterogeneïtat química; i la màxima que cal seguir és "greixos sí, però amb moderació i que siguin saludables". Segons explica l'associació, els greixos són fonamentals com a font energètica de la major part de l'organisme, a banda de tenir "altres múltiples funcions estructurals i reguladores", com ara fabricar hormones, desenvolupar el cervell i aïllar-nos del fred. Per a l'acadèmia, la importància del greix en la dieta i el seu paper en la prevenció cardiovascular és un dels temes nutricionals més estudiats, tot i que segueix en plena i constant revisió. Segons assenyala, els estudis indiquen cada cop més la importància dels greixos monoinsaturats i poliinsaturats, especialment en el cas de les criatures: "Cal disminuir els greixos d'origen animal (saturats) i, al contrari, s'aconsella el consum de greixos d'origen vegetal (insaturats), sobretot l'oli d'oliva". Per això, la qüestió aquí és: de quina mena de greixos estem parlant i quina rellevància han de tenir en la dieta diària dels més petits.

1.
Greixos amb risc cardiovascular
La carn vermella té greixos que cal consumir més ocasionalment

Els greixos es classifiquen en diversos tipus. Segons recorda el ministeri de Salut, els greixos saturats són aquells d'origen animal, com la mantega, el formatge, els derivats lactis, la carn vermella, el rovell d'ou i alguns olis vegetals com els de coco i palma. Aquests greixos eleven el colesterol dolent i, per tant, augmenten el risc cardiovascular, de manera que s'han de consumir més esporàdicament. Com a recomanació, assenyala que "el peix aporta proteïnes d'igual qualitat amb l'avantatge que el seu greix és més saludable". A més, aconsella no oblidar altres aliments com els llegums i els fruits secs i les llavors, que les criatures poden menjar en format puré o farina, respectivament.

2.
Greixos saludables
El peix és un gran aliat per a obtenir greixos saludables

Els greixos insaturats es troben en gran part en els ingredients vegetals, com en l'oliva, el gira-sol i la soja, així com en el peix blau i els fruits secs, i se subdivideixen en monoinsaturats i poliinsaturats. "Són greixos saludables, contribueixen a prevenir malalties cardiovasculars, inflamatòries, de la pell i alguns tipus de càncer", destaca el ministeri. També formen part d'aquest grup els greixos que aporta el peix blanc, com el bacallà, les aus com el pollastre i els alvocats. Aquest són els greixos que cal oferir habitualment a la canalla.

3.
Els greixos que cal evitar
Típic menú greixós en  un restaurant.

Els greixos trans són aquells que cal evitar costi el que costi. Es tracta, segons la definició del ministeri, de "greix hidrogenat producte de la manipulació industrial de greixos vegetals". Aquests greixos es poden trobar en aliments fregits, snacks, productes fornejats (com pastissets i galetes) i plats preparats. "Aquest tipus de greix no produeix cap efecte beneficiós sobre la salut", alerta, ja que augmenta el colesterol dolent i fa baixar el bo. L'AEP afegeix que es recomana "retirar aquest tipus d'aliments de la dieta dels nens i reemplaçar-los per productes frescos i naturals".

4.
Quina quantitat se'n pot menjar
L’alvocat conté greixos molt recomanables per a les criatures @muysibarita

Donada la importància dels greixos pel seu gran ventall de funcionalitats, des del ministeri de Salut recomanen que al voltant d'un 35% de les calories ingerides diàriament siguin procedents dels greixos. "Tots els tipus de greix, menys els trans, són necessaris per estar sans", recorda, de manera que és fonamental consumir una gran varietat d'aliments que en continguin, i sempre amb la màxima que els greixos no saturats són preferibles als saturats.

stats