Embaràs

'Mamífera': El banc de fusta on donar el pit és fàcil

La instal·lació efímera que reivindica que la lactància no ha de ser una experiència solitària farà una gira per l'Estat

BarcelonaAvui en dia donar el pit en públic encara pot generar incomoditat. Ho viuen cada dia mares anònimes. I ho constata també un estudi de LOLA MullenLowe i LinQ Market Research España realitzat a finals del 2022. Segons l'estudi, una de cada dues dones reconeixien que s’amagaven per donar el pit. No només això, sinó que el 63,5% afirmaven haver-se sentit jutjades i a un 15% fins i tot se’ls havia arribat a cridar l’atenció mentre ho feien.

Aquesta realitat també la van copsar fa un any i escaig algunes de les integrants d’Equal Saree, un estudi d’arquitectura i urbanisme amb perspectiva feminista. El mateix col·lectiu, format per arquitectes, expertes en gènere, mediadores, artistes i investigadores, feia anys que treballava en projectes que posaven la vida i la col·lectivització de les cures al centre del disseny de l’espai públic. Però no havien parat mai atenció en concret a la lactància. En un moment donat, diverses persones de l’equip van coincidir a viure l’experiència d’alletar un infant. I es van adonar que encara ara és una experiència invisibilitzada i viscuda en solitari.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta constatació les va empènyer a investigar i, a partir d’aquesta recerca i de la seva experiència personal, van corroborar que alletament i espai públic no van gaire de bracet. Ho constata Dafne Saldaña, una de les fundadores d’Equal Saree. Segons Saldaña, tot i que sí que hi ha espais de lactància, per exemple, en centres de treball o en centres comercials, estan plantejats de manera que perpetuen l’aïllament i la invisibilització.

Així és com l’equip d’Equal Saree va començar a plantejar-se un projecte que posés al centre de l’espai públic la lactància. I van veure l’oportunitat de tirar-lo endavant en el marc del Festival d’Arquitectures Model –impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i organitzat per la Fundació Mies van der Rohe sota la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert–, que en l’edició del 2023 tenia com a lema "Empatia radical". El seu punt de lactància col·lectiu va ser un dels cinc projectes internacionals seleccionats per convertir-se en una instal·lació efímera durant el festival.

Cargando
No hay anuncios

Mamífera, nom amb què van batejar la instal·lació, va estar instal·lat a la plaça de les Glòries l’abril del 2023. Per aquesta estructura circular, amb un banc circular per promoure la trobada i compartir experiències, hi van passar desenes de dones que buscaven un espai digne per alletar i alimentar infants, ja fos donant el pit, el biberó o a través d’altres mètodes. Segons Saldaña, la instal·lació pretenia sobretot reivindicar la lactància en públic i en col·lectiu, i cridar l’atenció sobre la necessitat de generar espais de cures que facilitin aquesta experiència, un moment clau en el desenvolupament de la vida que encara avui troba hostilitats en l’espai públic.

Per a Equal Saree, l’experiència va ser molt positiva. Més enllà de l’ús espontani, al llarg dels deu dies que va estar exposada va acollir diversos grups de criança i lactància de diferents barris de la ciutat. I el retorn que els van fer les visitants va ser molt positiu. “Les llevadores que acompanyaven aquests grups, per exemple, es mostraven molt emocionades que hi hagués un espai com aquest a la ciutat”, explica Saldaña. També s’hi van fer diverses activitats relacionades amb les cures: tallers, conferències i enquestes obertes.

Cargando
No hay anuncios

Gira per l'Estat

El bon regust de boca que els va deixar Mamífera ha fet que l’estudi d’arquitectura hagi buscat allargar la vida de la instal·lació més enllà del festival, després del qual es va desinstal·lar. Primer van presentar el projecte als premis New European Bauhaus, que busquen promoure l’arquitectura i el seu valor per millorar la qualitat de vida a les ciutats, i van resultar un dels 50 projectes finalistes.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d’això, Equal Saree –en col·laboració amb AELAMA, l’Associació Espanyola de Lactància Materna– també està organitzant una mena de gira de Mamífera per diverses localitats catalanes i de l’Estat. De moment tenen tancada la visita a Abrera i Mataró entre el 30 de juny i el 16 d’agost. Però la idea és que se n'hi puguin sumar més.

Lactància visible i segura

Mamífera és una estructura circular de fusta, recorreguda per un banc circular que convida a la trobada i la interacció, amb la idea que se’n pugui fer ús en grup. Una instal·lació permeable i sostenible, que promou una lactància visible i segura. L’interior ofereix un espai íntim, segur i equipat amb tot el necessari per donar el pit, treure’s llet, canviar un bolquer, escalfar menjar o llet, així com rentar utensilis o rentar-se les mans. A més, el terra compta amb una cobertura tova que permet que els infants gategin, juguin i s’asseguin de manera confortable.

Cargando
No hay anuncios