Criatures 21/09/2013

Pressions fora

Posar-hi data no hi ajuda

1 min

"La raó o la consciència és el que porta les parelles a posar data i dia de quan voldran tenir una criatura", diu el psicòleg Xavier Oñate (www.xavieronate.com). "És justament el que ens diferencia dels primats, que no ens deixem guiar pels instints i per això la gestació es pot marcar amb un calendari a la mà". "Ara bé -continua el psicòleg-, l'acte de crear, com és la creació d'una criatura, no vol pressió, que és el que acostuma a passar quan la decisió ha estat tan fixada i determinada amb una data concreta, i podria ser per això que l'embaràs no s'aconsegueix quan es vol".

La psicòloga Estefania Carreño hi coincideix. A més, afirma, "és molt habitual que, amb la relaxació, amb el mig oblit del tema, arribi l'embaràs". Es deu a l'ansietat, que pertorba el funcionament correcte del cos. Per tant, el consell habitual per a la parella o per a la dona que vol tenir fills és "Relaxeu-vos". Però a la pràctica és difícil. Per tot plegat, Carreño recorda que cal mantenir sempre el diàleg en la parella, no buscar culpables i demanar ajuda quan hi ha molta pressió i malestar.

Finalment, la psicòloga clínica i psicoterapeuta Carme Vilaginés assenyala que també és habitual que la parella que no desisteix de tenir una criatura i valora l'adopció aconsegueixi l'embaràs quan ha obtingut el paper d'idoneïtat per adoptar. És llavors quan estan tranquils, es relaxen i arriba l'embaràs desitjat. Com a psicòloga, Vilaginés ha treballat sovint amb parelles que no han aconseguit l'embaràs fins que la parella no ha resolt els seus conflictes interns.

stats