Blog | Trivium
17/11/2015

Hàbits d'higiene vocal

Per: Elisabet Canals

La prevenció de la salut vocal i corporal és el millor mitjà per tal d’evitar disfonies. Per això és de gran ajuda conèixer alguns consells sobre higiene vocal.

No es tracta d’una llista de normes generals per a tothom, sinó que cada persona ha de revisar els hàbits que perjudiquen la seva producció vocal; no afectaran a tothom els mateixos factors, ni de la mateixa manera.

Cargando
No hay anuncios

Us presentem un recull dels més rellevants:

És important mantenir una bona hidratació. Es recomana beure 1,5 litres d’aigua al dia per a una bona humidificació de les cordes vocals.

Cargando
No hay anuncios

S’ha de mantenir una bona higiene de les foses nasals. Cal mocar-se primer d’un costat i després de l’altre, i no els dos alhora.

Hem d’evitar parlar en llocs sorollosos sempre que sigui possible. Controlar l’entorn i conèixer els nostres límits vocals ens ajudarà a gestionar correctament la nostra veu. Podem parlar amb un to baix, però sempre fonant.

Cargando
No hay anuncios

És convenient no cridar i no mantenir un to de veu elevat de manera habitual. No hem de fer prevaldre el crit com a primera reacció davant situacions adverses o tensionals. I, si cal cridar l’atenció d’algú, podem fer servir altres recursos sonors com xiular, picar de mans... Així evitarem irritar les mucoses.

És recomanable limitar el consum de caramels, xiclets o altres productes de farmàcia que faciliten una salivació artificial que no hidrata i a la llarga pot ser perjudicial per l’efecte rebot de sequedat que produeix.

Cargando
No hay anuncios

Hauríem de buscar espais de silenci durant el dia per reposar la veu.

Hem d’evitar escurar-nos la gola contínuament per la irritació vocal que provoca. Quan notem que necessitem escurar-nos, podem empassar saliva, beure aigua o badallar.

Cargando
No hay anuncios

S’ha de posar atenció als factors ambientals agressius com ara la pols, la calefacció o l’aire condicionat excessius, productes de neteja amb olors fortes, etc.

En cas de patir reflux gastroesofàgic, s’haurà de controlar el que mengem. Evitar al màxim el reflux ens ajudarà a preservar la mucosa vocal.

Cargando
No hay anuncios

Si estem refredats o patim laringitis, és important que disminuïm el temps d’ús de la veu, així com també quan estem molt cansats o estressats. Podríem crear sobreesforços a la nostra laringe.

Hem de dormir i descansar bé. Es recomana dormir almenys 8 hores al dia.

Cargando
No hay anuncios

Aquests consells sobre la higiene vocal són els principals i els més bàsics, tot i que també hi ha altres factors, particulars a cada persona, que s’han de tenir en compte, com poden ser medicaments, alteracions posturals, factors emocionals, al·lèrgics, hormonals o respiratoris. Tenir-los en compte i evitar un ús inadequat ens ajudarà a gaudir del nostre aparell fonador en perfectes condicions durant molt de temps.