Criatures 04/07/2016

Vacances en família? Sí, es pot

4 min

Per: Anna Bayo

Arriba el bon temps, els exàmens finals, l’estiu, el sol i els gelats. Les ganes que arribin les merescudes vacances, ratllant els dies del calendari, desitjant el moment de tenir temps… Però què farem amb tanta llibertat?

Durant el curs són moltes les famílies que van atrafegades i lluiten i s’esforcen dia a dia per intentar complir calendaris i rutines estrictes. Sembla que tots ens acostumem a un ritme i aconseguim, d’aquesta manera, certa harmonia en el sistema familiar. Tothom sap què hem de fer, on hem d’anar o quines són les responsabilitats domèstiques. Els horaris ajuden a l’organització a casa, sobretot quan intentem ajustar i integrar les agendes de tots i repartir les tasques i les obligacions de cadascú. Les vacances suposen sens dubte us espai positiu: passar temps en família i gaudir dels fills en un espai diferent, buscar noves experiències, fer activitats que durant el curs no són possibles, etc. A la vegada, impliquen generar una nova “organització” dins el temps lliure, ja que tots els membres de la família tenen dret a divertir-se i a relaxar-se a la seva manera. Per aquest motiu és possible es pugui generar algun que altre malentès o discussió: on anem de vacances? Platja o muntanya? Fem un viatge? Jo vull temps per relaxar-me; doncs jo activitats i adrenalina…! Trobar un consens que ens agradi a tots és possible si estem disposats a buscar un equilibri.

Així doncs, com fem per crear un ordre dins el desordre?

Podem començar per establir un horari més relaxat, pausat i flexible. És bo i indispensable que durant les vacances hi hagi temps de “no fer res”, de descansar, dormir més i viure el dia de manera més relaxada, però tampoc cal abusar de les hores mortes. Podem pactar un calendari d’activitats o “plans” que ens vinguin de gust a tots. Així tots podem aportar idees noves i participar en els interessos i hobbies dels altres. També és important tenir una actitud més flexible, sobretot els adults. Durant les vacances podem viure els canvis o les decisions d’última hora com una cosa possible i fàcil d’assumir. És un bon moment per improvisar, sempre hi haurà coses a fer que ens sorprenguin o llocs nous per descobrir. Pot ser un bon moment per buscar noves activitats o “col·laboracions” domèstiques. Durant el curs els nens col·laboren a casa de manera rutinària, ja que és probable que no disposem de temps suficient per ensenyar coses noves. Durant l’estiu podem proposar noves tasques per oferir altres possibilitats a casa i promoure el fet de fer-se grans. Proposem activitats creatives o manipulatives. Cuinar junts i aprendre noves receptes pot ser un bon exemple de passar una bona estona en família. Buscar projectes que puguem fer amb les mans, crear alguna cosa conjuntament, tenir un “projecte” (com per exemple muntar i pintar algun moble), tenir cura d’un hort, aprendre a tocar un instrument, cosir o teixir, etc. Reservar un espai del dia per als deures o com a temps personal de treball o estudi. No volem carregar excessivament de feina, però també està bé incloure aquestes activitats en el dia a dia per ajudar a promoure un bon hàbit de gestió acadèmica i que no s’acumulin les feines per a l’últim dia. Aprofitem per recordar que una mica de lectura diària és un molt bon costum també a tenir en compte durant el temps de vacances.

I si volem fer un viatge?

Us proposem que busqueu l’emoció del viatge també en la preparació. Escolliu junts el destí, parleu i investigueu de les activitats que voleu fer o els llocs que us agradaria visitar. Plantegeu el viatge com a una experiència on tots col·laboreu i poseu el vostre granet de sorra. Podeu aprendre algunes paraules de l’idioma que es parla al lloc de destí, explorar els plats típics per provar-ne algun, mirar si es fa alguna activitat/exposició o fira interessant... Podeu fer una recerca a Internet, hi ha moltes pàgines web i blogs que proposen activitats alternatives per fer amb nens. En la pàgina web Viaja con tu Familia us proposen diferents tipus de viatges, segons les edats dels nens. Per altra banda, els blogs El Pachinko, Un mundo para 3 i My family passport expliquen experiències de famílies que viatgen amb nens, dades pràctiques, rutes i activitats, etc. En definitiva, el temps de vacances amb família és i pot ser enriquidor en molts aspectes, però al final el més important és aprendre a gaudir de les petites coses i del temps compartit. No tot han de ser “grans plans” o viatges increïbles. Els petits detalls són tan o més gratificants. Anar a fer un gelat, una volta pel passeig, veure una posta de sol, passar una estona a la platja jugant a pales o construint castells de sorra. Aquests són els moments veritablement memorables que ens faran tenir un record de l’estiu entranyable i desitjar, com cada any, anar ratllant els dies del calendari perquè tornin a arribar les merescudes vacances. Desitgem que tots i totes tingueu un estiu ple de moments inoblidables!

stats