Criatures 26/02/2018

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto

2 min
OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto

Observant des de la Torre dos Clerigos la multitud de turistes que visiten Oporto, em vaig adonar que hi arriben atrets per un passat que s'intueix esplendorós. Ho demostren la magnitud dels edificis i la riquesa del patrimoni monumental.

El present de la ciutat sembla també dinàmic i compromès. S'estan rehabilitant molts edificis i hi ha una clara aposta pel disseny, que es percep en eixos urbans, com ara la rua Miguel Bombarda, la via amb més galeries d'art de tot Europa.

Allunyant-me del centre històric de la ciutat, em vaig dirigir portat per la curiositat a l'OPO-LAB d'Oporto.

OPO-LAB és un equipament que forma part de la comunitat internacional de FabLabs, ample i lluminós, que sedueix des del primer moment pel seu plantejament equilibrat i orgànic.

Tot i ser un dia festiu, hi havia un formigueig de gent desenvolupant els seus projectes a l'espai de coworking.

En Joao, fundador i CEO de l'espai, em va acollir amb una gran calidesa i complicitat, i em va acompanyar per tots els racons d'aquest espai que ell ha dissenyat.

Com que es tracta d'un projecte totalment autònom, poden actuar amb plena llibertat. Col.laboren activament amb iniciatives de la ciutat, i no es dediquen a la producció sinó al prototipatge, donant a la seva acció una dimensió de recerca. En aquest sentit, la mostra de projectes que vaig poder veure era molt singular, allunyada d'allò més comú i previsible.

Al mateix temps, manifesten una sensibilitat especial pels més menuts, promovent un munt d'actuacions en l'àmbit educatiu. La sosteniblitat i el respecte per l'entorn formen part del seu ADN, una bona mostra són els materials reutilitzats que fan servir en els tallers per a joves, uns materials provinents del barri i transportats amb la seva bicicleta maker.

La seva projecció envers la ciutat queda ben palesa en iniciatives com ara The Beauty of Decadence, que va consistir en rehabilitar un espai urbà amb aportacions de diversos col.lectius de l'àmbit creatiu.

Quan la visita arribava a la seva fi, el Joao em va exposar el seu proper repte per explorar una connexió més profunda amb l'entorn.

Tornarem ben aviat per veure-ho!

+ Detalls

INFORMACIÓ

OPO-LAB

Fablabs.io

HISTÒRIC D'ESDEVENIMENTS

Made in Baixa

Cidade Mais

ScaleUp Porto -Gathering the Ecosystem

stats