Tecnologia creativa

Xavier Rosell

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto

Explorant l'ús creatiu de les tecnologies en l'àmbit de les arts

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto Zoom

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto

Observant des de la Torre dos Clerigos  la multitud de turistes que visiten Oporto, em vaig adonar que hi arriben atrets per un passat que s'intueix esplendorós. Ho demostren la magnitud dels edificis i la riquesa del patrimoni monumental. 

Mercado Ferreira Borges, Oporto Zoom

Mercado Ferreira Borges, Oporto

El present de la ciutat sembla també dinàmic i compromès. S'estan rehabilitant molts edificis i hi ha una clara aposta pel disseny, que es percep en eixos urbans, com ara la rua Miguel Bombarda, la via amb més galeries d'art de tot Europa.

Allunyant-me del centre històric de la ciutat, em vaig dirigir portat per la curiositat a l'OPO-LAB d'Oporto. 

OPO-LAB és un equipament que forma part de la comunitat internacional de FabLabs, ample i lluminós, que sedueix des del primer moment pel seu plantejament equilibrat i orgànic.

OPO'Lab is a multidisciplinary center dedicated to think and explore the creative use of new technologies in architecture, construction, design and other artistic fields, by promoting research, education and culture activities.

OPO-LAB - Fablabs.io

Tot i ser un dia festiu, hi havia un formigueig de gent desenvolupant els seus projectes a l'espai de coworking.

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto Zoom

OPO-LAB, l'ànima maker d'Oporto

En Joao, fundador i CEO de l'espai, em va acollir amb una gran calidesa i complicitat, i em va acompanyar per tots els racons d'aquest espai que ell ha dissenyat.

Com que es tracta d'un projecte totalment autònom, poden actuar amb plena llibertat. Col.laboren activament amb iniciatives de la ciutat, i no es dediquen a la producció sinó al prototipatge, donant a la seva acció una dimensió de recerca. En aquest sentit, la mostra de projectes que vaig poder veure era molt singular, allunyada d'allò més comú i previsible.

Zoom

Al mateix temps, manifesten una sensibilitat especial pels més menuts, promovent un munt d'actuacions en l'àmbit educatiu. La sosteniblitat i el respecte per l'entorn formen part del seu ADN, una bona mostra són els materials reutilitzats que fan servir en els tallers per a joves, uns materials provinents del barri i transportats amb la seva bicicleta maker.

Zoom

Zoom

La seva projecció envers la ciutat queda ben palesa en iniciatives com ara The Beauty of Decadence, que va consistir en rehabilitar un espai urbà amb aportacions de diversos col.lectius de l'àmbit creatiu.

Quan la visita arribava a la seva fi, el Joao em va exposar el seu proper repte per explorar una connexió més profunda amb l'entorn.

Tornarem ben aviat per veure-ho!