Som la llet

Alba Padró i Arocas

A veure qui la diu més grossa I

-

Els meus pares són profes i per casa corrien un parell de llibres d'animalades dites per alumnes als exàmens.La Rita em recorda sempre que la ignorància és molt atrevida, i la lactància i la ignorància van de la mà!

La formació dels sanitaris en temes de lactància en aquest país és escassa i per mostra un botó! Vaig demanar ajuda a les amigues delFacebook(gràcies a totes) i n'he rebut tantes que les divideixo en dues, tres o quatre entrades! Segur que hi ha sanitaris amb una formació excel·lent però ves per on no ens han tocat!

Apa, agafeu-vos-ho amb humor, com els llibres d'animalades que tenia per casa, perquè sinó us pot fer (MOLT) mal el fetge:

-

• Pediatre a la primera revisió a la setmana de néixer:Nocal donar més de 15 minuts de teta, perquè després d'aquest temps s'acaba la llet i només treu aire.

• A la maternitat: Desprésde 10 minuts de donar-li teta, no tens llet, tens aire.

• Urgències:

Jo: Tinc un nen de 9 mesos i li dono pit, més que res per si em manes alguna cosa per prendre.

Metge: 9 mesos i pit? I quan penses treure-se'l? Ja és grandet, no?

Jo: doncs quan el ja no vulgui ja no li donaré, per ara és necessari i a ell li agrada i l'alimenta.

M: Ara el que té el nen ja és vici, als 6 mesos ja no cal llet materna.

Jo:Bé, això és cosa meva ... Em recepta alguna cosa, o no?

Total el que em va donar ni m'ho vaig prendre perquè ni em fiava després d'això!

• "Aquestamania de voler treure't llet a la feina per no donar-li la llet de veritat amb els cereals és una obsessió absurda i no serveix per res perquè a partir de l'any cal treure el pit"

• Pediatre: Li dóna a una mare unssobretsper produir més llet de nit i li va diagnosticar ( a la mare) una "Galactosèmia Nocturna"

• "Als 4 mesos4preses de pit " és clar, als 4, 4!

•Metgede capçalera quans'assabentat que li dono pit al meu fill de nou mesos, em diu mentre obre els ulls com plats:

M: Encara li dónes pit amb nou mesos?

Jo: Sí

M: Quants anys penses seguir donant-li.

Jo: Mentre ell vulgui, que per a mi no suposa cap inconvenient.

Arronsa les espatlles

M: Tu no treballes, oi?

Jo: No, però que no veig que té a veure el no treballar amb donar-li el pit al nen, conec mares que treballen i li donen el pit als seus fills, més grans que el meu fins i tot.

M: Si treballes és una molèstia , a més el nen ha de menjar de tot.

Jo: El meu fill menja de tot, a més de prendre llet del pit de la seva mare.

El meu fill complirà 1 any aquest mes i seguim amb lactància materna, i tan feliços!

• Revisiódels 16 mesos el pediatra m'ensenya-la taula de percentils patrocinada perN****oA*****i em diu que la nena a baixat de percentil que quina llet prenia, li dic que pit i em diu que li doni llet de vaca semi que la teta ja no és bona i no alimenta

• "Has de llevar-li el pit perquè el nen necessita independència"

• PrimeraRevisió amb 2 dies de vida (nascuda a casa al juliol):

Ell: Li dons el pit?

Jo: Si. A demanda.

Ell: Molt bé, Molt bé dóna-li a demanda. Fins quan li donaràs?

Jo: No ho sé. Els seus germans han mamat en exclusiva fins als 6 mesos i amb AC fins passats els 2 anys. No ho sé ...

Ell: Molt Bé.LMEFins ALS 6 mesos i a demanda. Però quan tingui 1 mes has de començar a donar-li aigua ambbibi perquè amb el pit no sabem quan líquid pren. Amb elbibicom que preparem la llet amb aigua sabem quina quantitat d'aigua pren. Amb el pit és podria deshidratar ... i no et preocupis perquè no és confondrà, eh! Que no deixarà de mamar ...

Jo:o_O

Ell: Sap què? Faci el que vulgui perquè té mà pels nens i els altres 2 no li han sortit tan malament

• Criaturade tres setmanes, la infermera em va dir que li podia donarbibede fórmula perquè així jo podria anar al cinema.

• Elmeu fill va estar uns dies ingressat al Clínic de Santiago, i allà va ser on vaig sentir els primers comentaris negatius sobre la nostra lactància. Tenia 26 mesos. Aquests dies va estar molt sensible pel que mamava moltíssim, el teníem sempre que era possible en braços, i s'adormia a la teta. Així que ens vam saltar tots els seus protocols d'horaris i alimentació! Fins i tot collit, va mamar fins a unes hores abans de l'operació i també poc després,etc... vam escandalitzar al personal. Durant aquests dies vam ser una mena espectacle, que totes es van passar a visitar! Vam escoltar de tot, però principalment: que no podia seguir entestada en que tenia un nadó, que li estàvem fent molt de mal, que es comportaria sempre com un ésser capritxós i egoista, que el pobret era totalment dependent... Que aquesta dependència li estava influint també en trigar a parlar. Fins i tot una infermera, en saber que sóc assessora en un grup de suport i el nen acostuma a acompanyar-me, va insinuar que es podria tornar obsés sexual, tot el dia entre pits! Aquesta ja em va matar!Rebatia totes aquestes opinions! I abans que li donessin l'alta em vaig donar el gust de repartir uns quants fullets de "Teta e Coliño" (el meu grup)

• Infermeres / auxiliars em van comentar que havien fet diversos cursos de lactància, però que a elles "el tema no els convencia".

• Unanoia que va anar algineque li receptessin un antibiótic per una infecció: "no pots tenir infecció perquè no tens febrer. Si et fan mal els mugrons no et preocupis. La nena té un més i mig. Només et falta més i mig més i ja hauràs complert amb l'alletament. A partir dels tres mesos la llet es torna aigua i els nens que continuen al pit és tornen uns tirans "

• Auna mare del grup amb un nadó de 1 mes (que a més no agafava pes, tenia problemes) el pediatre li va dir que molt bé per donar-li pit a demanda però que hauria de començar a "educar-lo" des de JA perquè si no s'acostumaria.

• Elprimer pediatre que ens va visitar ens va dir que encara que prengués pit i el nadó estigués bé de pes ell sempre receptava suplement per si de cas, de fet em va donar unes mostres per començar.

• Unainfermera que porta un grup d'alletament em va dir que havia d'esperar mínim hora i mitja entre preses per donar-me temps a fabricar la llet.

• Pediatre d'urgències: "A partir dels 4 mesos pit fora... Total ja no alimenta ..."

• Pediatradel poble: "Només 5 minuts de cada pit, perquè la primera llet és la millor i amb 5 minuts el nadó ja pren totes les proteïnes i continguts nutricional que necessita". Clar, en eixe poble quasi tots els nadons que mamen pren lactància mixta, perquè no agafen quasi res de pes. Però els diu a les mars que continuïn amb 5 minuts de cada pit i després el biberó, que més temps al pit no perquè si els deixes molt de temps al pit és cansen i després ja no volen pit.

• Unaxica del meu grup va anar al pediatre, i la conversa va ser la següent:

Pediatre: Et demana molt?

La mare: Doncs a vegades cada hora.

P: Ui, això és molt, això no pot ser perquè et demana de vici, no li has de donar abans de les dues hores, dóna-li el xumet.

M: Però és que el nen no és ximple, prefereix el pit de la seva mare a un tros de plàstic i es cabreja si li dono el xumet.

P: Doncs dóna-li aigua.

• El primer dia de vida de la meua filla, amb unsubmucós(açò ho vam saber al mes i mig ), vaig dir-li a la llevadora que tenia molt de dolor als mugrons. Ella, agafant-me fortíssim de l'arèola i aplanant-me-la per a "encaixa-la" a laboquetade la meua filla, va dir "És clar ... això és el que us passa a les que teniu els pits grans ... " En aquells moments em vaig sentir un poc "teta-inútil" i el comentari va fer-me pols.

• Elginecòleg em va dir que si no em posava sostens no em pujaria la llet.

• Quesi no tenia diners per comprar llet de fórmula.

• Quela llet d'una vaca alimenta més que la meva.

• Quela mamella a partir dels 6 mesos és un vici i no serveix per res.

• Gine:Queeeeè??? Li dones el pit amb 13 mesos??T'està prenent el pèl !!!!!

Jo: I aquest pòster que tens a la consulta on diu que l'OMS recomana lactància fins als 2 anys?

G:Ahhhaixò ho diuen pels negrets del Àfrica !!!!! Quan arribis a casa li dius al nen: la teta s'ha acabat, ja està! I ells, ja ho entenen!

The End... De moment!

ANTERIOR

Moritz