Criatures 27/04/2015

Els que ens venen llet ara ens volen vendre herbes

4 min

-

La setmana passada vaig llegir que PUra LEche de VAca havia decidit llençar un nou producte al mercat. I tot i que ja sabeu que no tinc massa temps, m’ha calgut fer entrada per dir el que en penso de tot plegat.

.

La meva filla de 10 anys ara ja entén que la publicitat que apareix a la televisió o els anuncis de les revistes acostuma a ser mentida: una deformació creada per aconseguir omplir les butxaques a alguns, i és capaç de detectar-ho i indignar-se amb la falta de rigorositat.

Per tant ens cal l’esperit crític en els casos en els quals pensem que les coses no són com ens les volen vendre.

Deia la gran Sofia Bagüés en el darrer congrés de FEDALMA a Alboraya que la cultura del biberó no existeix, que és una cosa nostra. Que és fruit de la minoria que optem per no seguir les normes socials establertes i que ens sentim atacats per la resta de societat que fan quelcom diferent de nosaltres. No li negaré que potser té tota la raó i que tot depèn del punt de vista de cada persona, però queda clar que cada vegada més “aquests” que es mouen per interessos comercials i guanyen diners amb la cultura imperant han descobert que hi ha petits sectors de mercat que se’ls escapen.

Ah carai! Cal posar-hi remei -es van dir- ¿Quina una en podem inventar perquè les mares que opten per alletar i no compren les nostres llets artificials, s’hi deixin els calerons? Doncs ataquem on més mal fa: la por a no tenir llet

Tot i que em sobta de manera molt positiva que una marca que es dedica principalment a la llet per adults i a la llet artificial per infants ara vulgui vendre un producte a les mares que no fan servir els seus productes, realment les mares lactants són un nínxol de mercat important i cal nodeixar-se perdre ni un euro.

Ara que, calia que fos just amb aquest producte? No vull donar idees, i de fet crec que havien fet un producte làctic específic per mares gestants i en període de lactància, però no hauria estat més en la seva línia fer-nos creure que per fabricar llet cal beure llet o remineralitzar la llet o afegir àcids grassos?... Però, tisanes per tenir llet? Per cert suposo que a les seves vaques també els donen aquestes tisanes, els deixen escollir el gust?

La companya i experta en son infantil Maria Berrozpe comentava que tampoc n’hi havia per tant, que tot plegat ens exclamàvem perquè a casa nostra no hi ha massa tendència a les infusions i que ella des de Suïssa ho veia més normal tot plegat.

Entenc que potser hi ha quelcom cultural i entenc que cada cultura té els seus aliments galactagogs, però no és el mateix recomanar-te que prenguis: fruits secs, bacallà o sardines, caldos de pollastre... Que dir-te que et calen unes determinades herbes que pots comprar a la farmàcia a un mòdic preu.

I li explicava a la Maria per quina raó jo no ho veia tan clar, i aquí teniu els meus perquès:

Perquè enganyen i manipulen: Les herbes que contenen aquestes infusions no estimulen res, i menys encara la lactància. Perquè no diuen les coses pel seu nom? Si et diuen que les herbes tenen bon gust (caldrà veure-ho) i que si t’agraden les tisanes potser t’agradarà la seva, doncs meravellós. Però és clar això no ven res, això no té ganxo. És millor fer servir l’imprecís terme "activa la lactància".

Perquè creen necessitat i dependència: una de les pors més habituals és la de no tenir llet o creure que tenir llet és quelcom que depèn de la fortuna. Per tant quan la majoria de mares tenen coneixements de l’existència d’aquest producte immediatament creuran que el necessiten i que la seva producció de llet depèn de les herbes.

Perquè instauren i perpetuen la por: ¿I si no me les prenc i no tinc llet? Total són herbes naturals (bonica redundància) quin mal em poden fer... saps què et dic, que total pel que valen millor les prenc, no fos cas! I això després li explicarè a la meva veïna, amiga o cosina no sigui cas que elles no tinguin llet.

Tema a part i en què ja han entrat compis és el fet que les herbetes que porta aquest producte tenen el seu risc i poden no ser innòcues. Segurament les dosis que plantegen són segures i no hi ha cap problema en fer-se una o dues infusions al dia. El problema arriba amb les mares lactants desesperades (senyors, potser no han pensat en aquesta opció) que poden fer qualsevol cosa per aconseguir "activar" la seva producció de llet: prendre tres litres d'orxata al dia, prendre cerveses amb alcohol i sense una o dues en cada àpat, pujar a Montserrat descalça... La desesperació pot fer que aquestes mares que només se’n haurien de prendre un parell, es prenguin la caixa sencera i aquí el tema de la innocuïtat no el tinc tan clar.

Així que senyors de PUra LEche de VAca, deixeu els experiments, si teniu ganes d’inventar que sigui quelcom útil i necessari, ompliu-vos les butxaques però que sigui amb honestedat. Seria un detall.

stats