Criatures 14/12/2009

El tel curt de la llengua (I)

2 min

Com molts sabeu el tema dels tels està molt present en aquest últims mesos. Així que crec que cal fer un especial (o diversos) sobre el tema. LA LLENGUA COM A MOTOR DE LA LACTÀNCIA En acabar la quarta setmana de gestació, comença el desenvolupament de la llengua. La llengua és una estructura oral molt important que influeix sobre la nutrició, el llenguatge, la posició de les dents, la higiene bucal, el desenvolupament ossi del maxil·lar superior i inferior i sobre certes activitats mecàniques, com higienitzar les dents, llepar-se els llavis, degustar un gelat, tocar un instrument de vent o fer un petó.

L’anquiloglòsia és una condició congènita o hereditària ( hi ha antecedents familiars en un 21% de casos). La prevalença d'aquest defecte és del 4/10% en nounats sans, sent més comú en els nens, en una proporció de 3-1,2. Si bé pot ser part d'una síndrome malformativa , la majoria de les vegades és una troballa aïllada en un nen sa.

¿QUINES SÓN LES CAUSES DE L’ANQUILOGLÒSIA? A la cara posterior de la llengua es pot trobar el tel lingual. Pot estar causat per una mala separació durant l’etapa fetal del sòl de la boca i la llengua. Altres autors assenyalen que el tel es deu a l'escurçament del múscul hiogloso i del múscul genioglós, que formen un plec vertical mitjà, que crea el tel.

El frenet forma part l'extensió de la mucosa oral de la boca i està poc vascularitzat i poc innervat, de manera que si cal tallar-lo ofereix poca resistència.

QUÈ SIGNIFICA ANQUILOGLÒSIA?

Anquiloglòsia significa: anquilosa -doblegat, o que denota fusió o adhesió, lliga. I-glosia llengua. El seu significat podria ser una cosa així com a llengua lligada. La llengua presenta els moviments restringits a causa del tel. El frenet pot ser inflexible, dur o massa curt. La unió del frenet amb la llengua pot tenir diversos punts d'inserció (més posterior o anterior) el que identificarem, més endavant, com els diferents "tipus".

stats