Criatures 19/10/2011

Sense rastre de la senyora de vermell

3 min

espai

Entrada a petició de Tània Ferrer, perquè els seus dubtes són els de totes :-)

espai

La primera vegada que em va venir la regla tenia 10 anys. La il·lusió per aquell fet em va durar el que vaig trigar a descobrir les compreses. Menys de 10 minuts. I encara sort que amb el temps he descobert els tampons i les copes vaginals!

Un dels plaers més grans que he pogut gaudir en aquesta vida són els 25 mesos d'amenorrea ( gestació inclosa en aquest càlcul) que vaig viure amb l'Abril. Em sap greu dir això, perquè sé que moltes de vosaltres veieu la regla com quelcom gloriós, extraordinari que cal conèixer a fons i venerar. Que no us ho nego, però personalment em resulta un incordi. Amb la Maria, la gran, tenia molt clar que l'amenorrea per lactància es produiria i era un fet que no em va sorprendre. El que sí em va sorprendre i de manera força negativa és que quan la Maria tenia escassos sis mesos vaig rebre de nou la mensual visita que anunciava que el meu cicle reproductiu s'havia posat de nou en funcionament.

Com us dic amb la petita l'experiència va ser més llarga i la vaig gaudir a fons, tot i que cada mes estava convençuda que aquell mes tornaria la regla, res de res. I ja sabeu que qui dies passa, mesos empeny. Així doncs no em queixo gens del 25 mesos que vaig poder viure sense plors i fluixesa, perquè jo sóc de les que el dia abans em dóna per veure-ho tot negre i plorar com una magdalena pel més mínim.

I perquè és produeix aquesta falta de regla quan s'alleta? És positiva pel nostre cos o és una cosa perillosa com afirmen molt ginecòlegs? La hipòfisis regula el nostre funcionament hormonal i durant la lactància aquesta regulació està fora de joc. Quan laprolactinaestà pels núvols, la hipòfisis deixa de segregar les hormona encarregades de preparar l'úter i també les que s'encarreguen d'alliberar els òvuls mensualment, per tant no hi ha ovulació ni preparació de l'úter, en resum s'evita una nova gestació que deixaria sense aliment a la criatura.

El que no sabem mai és quan temps pots durar aquesta amenorrea. Hi ha hipòfisis més llestes que altres i moltes no es deixen enganyar i tot i que la mare alleta a tope de dia i de nit la regla reapareix a les poques setmanes (normalment a partir dels dos mesos) i s'instaura mensualment sense que hi puguem fer res.

Cal tenir present undetallet. Sovint, jo mateixa ho vaig patir, es produeix un sagrat que pot confondre a les dones. M'explico: Normalment durant la quarantena és normal tenir més o menys pèrdues. Una vegada aquestes pèrdues s'acaben, a vegades, i sense esperar-ho es produeix un sagnat intens que fa pensar a moltes dones que la regla ha reaparegut de manera immediata. Però cal fer números, si aquest sagnat apareix dins els 52 dies post part no es considera regla, encara són pèrdues del post part.

Les mares que no alleten acostumen a retrobar-se amb la regla al cap de 8-10 setmanes d'haver parit.Però les dones que alleten poden estar, mesos o anys sense tenir notícies de la seva regla.

En cap cas aquesta amenorrea és una situació perniciosa per la mare. El no tenir la regla evita les pèrdues de ferro que causa la regla i a més l'inhibició dels estrògens és extremadament beneficiosa de cara a disminuir el risc de patir un càncer de mama.

No hi ha cap mena de problema per no tenir la regla, a menys és clar que arribats a un punt voleu tenir més criatures. Si es dóna aquest cas, si porteu 1 any o 2 alletant i voleu augmentar la família però no voleu suprimir del tot la lactància per normalitzar els cicles el que podeu intentar és deixar les preses nocturnes que són significativament les que mésprolactinadesencadenen.

Per cert, encara que no tingueu la regla, si voleu tenir un altre fill llanceu-vos a fer pràctiques que més d'una s'ha quedat en estat sense veure la regla. Sí, cal sort i punteria, és cert, però també hi ha gent que els toca la loteria, no??!

stats