Criatures 03/11/2014

De presentació en presentació (podeu venir)

3 min

Tinc una setmana moguda de presentacions de llibres... bé tinc un dimarts mogut de presentació de llibres. Mira que hi ha dies!De veritat que hi ha dies que voldria dividir-me per poder fer-ho tot. Dimarts em tocarà fer invents perquè es presenten dos llibres.

En primer lloc:

Demà dimarts 4 de novembre de 2014 a la Casa del Llibre (Passeig de Gràcia, 62 de Barcelona) a les 18 hores tindrà lloc la Cerimònia de lliurament de premis del "V Concurs de Contes Infantils" Lactància i Criança".

És el concurs convocat per la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna. Es tracta de la cinquena edició d’aquest concurs que ha permès editar i fer arribar a la societat llibres on es normalitza la lactància i la criança. Llibres pels petits de la casa que expliquen una nova realitat, la seva realitat. Perquè sovint trobar llibres que s’ajustin a l'estil de criança de molts nens és una epopeia: rèptils i aus que són alimentats amb biberó per les seves mares (??¿¿¿), germanets als quals es prepara l’habitació deixant als estants pots de llet artificial, germans grans que col·laboren a alimentar al seu germà en biberó i al que no agafen ni en braços....

Durant anys els contes que podíem oferir a les nostres criatures oferien una visió distorsionada i errònia, que no deixa de ser una manera d’aconseguir una acceptació de quelcom socialment real. Si els models /exemples de criança que rebem són parcials o contaminats arribem a l’etapa reproductiva amb creences errònies i escassa informació.

La informació que rebem a l’escola sobre la reproducció i la lactància tampoc és millor. Mai he entès per exemple, perquè fan aprendre coses a la canalla (hi ha mil temes al llibre de medi com a exemple) i s’obvia completament el funcionament del pit.

D’adultes també rebem desinformació o informació tangencial que ens allunya del que biològicament hauria de ser el normal. La cultura i la societat en què ens ha tocat viure ens imposa un únic model possible. Quan tens l’ull entrenat és molt simple observar la quantitat de desinformació normalitzada que ens colen en el dia a dia.

Per aquesta raó la meva segona parada de dimarts serà per la presentació del llibre: “Todaslasmadrestienenleche,implicacionessocialeseindividualesde lalactanciamaternayartificial”, al carrer Diputació 322principal1a a partir de les 19:30. OnYolandaMarta, que s’ha encarregat de revisar el llibre i LauraMontero, l’editora, conduiran la xerrada de presentació del llibre.

He pogut revisar el llibre i he de dir en primer lloc que no és un llibre per a qualsevol mare i en segon lloc que no m’agrada el títol. Em sap greu ser tan directa però és així, el títol i el contingut no tenen res a veure.

És un llibre on es desgranen les raons de l’epidèmia d’hipogàlactiaque envaeix la nostra societat, per quines raons històriques i econòmiques hem perdut la cultura de la lactància i hem estat envaïts per la cultura del biberó. El llibre és un extens i rigorós recorregut per aquesta transposició en la manera d’alimentar a les nostres criatures.

Ara, l’afirmació del títol que totes les mares tenen llet, no és certa. L’epidèmia d’hipogàlactiaque ens domina no és real, no ho ha estat mai i moltes de les situacions per les quals una dona pensa que no té llet estan exposades al llibre.Però la falta de llet o la impossibilitat d’aconseguir una lactància materna exclusiva és certa en molts casos i el capítol final que dedica a les causes d’hipogàlactiaveritable em resulta massa tímid... I ja sabeu que últimament estic reivindicativa amb els casos d’hipogàlactia.

És un bon llibre per a mares amb molta experiència, per a assessores, per adoules, per a sanitaris conscienciats, per a IBCLC... però no és un bon regal per a una mare novella perquè el bany de realitat que ofereix és massa per qualsevol que no estigui molt ficat en aquest món.

És genial que es publiquin llibres de lactància però serà que no hi ha dies al calendari! Ja veieu que tinc un dimarts mogut a la vegada que normalitzador. Seguirem informant! I si voleu unir-vos a la festa, de presentacions sereu benvingudes!

stats