Criatures 29/04/2011

La llet de la mama em dóna ales

3 min

Preciosa pintura Barrocade Luca Giordano

Al quadre, podem veure com Venus, deessa de la Bellesa i l'Amor, va néixer de l'escuma del mar ja proveïda de tots els encants. Sort que tenen algunes. Als seus braços Cupido, el seu fill, i a l'altre costat Mart, el pare il·legítim de la criatura. Ja sabeu que això de la mitologia és pitjor que un culebrot de la tele. Anem al gra, el que em va cridar l'atenció del quadre és el pobre Cupido, ell tan petitó amb les seves aletes i mig ofegat pel raig de llet que li envia sa mare a discreció! Venus es distreu una estoneta mentre parla amb Mart i Cupido en pateix les conseqüències.

El curiós d'aquesta imatge és que això pot passar de veritat. El que li passa a Venus és que té un reflex d'ejecció de la llet massa fort, hiperactiu. I això lluny de ser una situació envejable es una molèstia importants per mare i criatura.

Imagineu-vos que heu de beure a galet. Us agafen el porró i us fan beure, no podeu controlar el ritme ni la quantitat de líquid que raja i el pitjor no podeu deixar de veure. Només podeu empassar, empassar, empassar... Fins que, evidentment ,us ennuegueu. Doncs, això, és força similar del que passa als nens que pateixen el reflex d'ejecció hiperactiu de les seves mares.

Tal i com passa al quadre, quan les criatures es deixen anar del pit ennuegades la llet continua rajant com si algú s'hagués deixat l'aixeta oberta. I les mares s'han de tapar el pit amb una peça de roba o una tovallola per poder parar aquella producció de llet incontrolable. Les raons perquè és produeix aquest reflex hiperactiu són diverses. La glàndula mamaria és un misteri i pot reaccionar aixíper maneres diverses causes, normalment per una succió irregular, un tel,o perquè el cos de la mare no pot desxifrar exactament la succió i davant el dubte i per tal de que la criatura no es mori de gana fabrica llet per tot el veïnat! Què no falti, encara que molesti. A vegades el SOP també pot causar a un terç de les dones que ho pateixen una sobreproducció incontrolable de llet.

Solucions i trucs pràctics per millorar aquesta situació:

1- Deixar que la llet surti disparada. Una vegada deixa de sortir, col·locar de nou a la criatura. A vegades cal separar la criatura en cada reflex d'ejecció, el que es tradueix en diverses pauses al llarg d'una presa. 2- Colocar-se en contra de la gravetat. És a dir, si la mare s'estira o s'asseu estil gandula de platja aconseguim entorpir una mica l'efecte de la gravetat i que li sigui més fàcil menjar a la criatura. 3- I per suposat"buidar" el pit al màxim, assegurar-se que la criatura mama molt de cada pit. Es tracta d'evitar que passi d'un pit a l'altre amb massa rapidesa el que afavoreix que encara prenguin més lactosa.

En casos incontrolables es pot recórrer a pactar anticonceptius oralsque s'encarreguen de minvar la producció i adequar-la.

Les criatures que pateixen un reflex d'ejecció hiperactiua més d'estar incòmodes perquè noten que s'ofeguen, poden patir mals de panxa.

Hem parlat altres vegades de la lactosa. La lactosa és el carbohidrat de la llet il'aneguet lleig de la família.Tétantamala famaque sembla que sigui dolenta i res més lluny de la realitat. La lactosa és summament important i necessària pel desenvolupament nerviós de les criatures, per tant els cal. Els cal, com tots els altres components de la llet materna, però en la mida justa. Si la mare té un reflex d'ejecció augmentat, el que acostuma a passar, és que les criaturesreben massa llet d'inici, cada puja de llet és una nova càrrega de lactosa. I què passa? Doncs que quan tanta lactosa arriba a l'intestí no hi ha suficient lactasa (enzim intestinal) per descompassar la lactosa que fermenta i produeix mals de panxa i caques verdes.

Moltes criatures aconsegueixen trampejar la situació i obtenen les calories que els calen per créixer tot i aquesta petita dificultat. Però, per obtenir les mateixes calories els cal més volum de llet, i això es tradueix en glopades i regurgitacions freqüents del les que ja vam parla dilluns i tambétot sovint amb un creixement exagerat. Aquests nens són enormes, augment de pes de manera bàrbara i sorprenentment agafen quilos com si res.

Pobre Cupido sobrealimentat i rodanxó! Ara podem dir allò de "la llet de la mama em dóna ales".

stats