Som la llet

Alba Padró i Arocas

La ingurgitació:el pit no pot estar més ple!

 

Poques sensacions hi ha tan molestes con la que es produeix quan el pit s’ingurgita durant el post part amb la pujada de a llet.

 

 

Entre les trenta i setanta hores després del part es produeix la pujada de la llet. La pujada de la llet no depèn de la succió de la criatura. S’inicia en el moment que la placenta es separa de l’úter. Per tant totes les mares poden esperar aquesta pujada de llet després del part. La intensitat de la pujada dependrà de com s’ha iniciat la lactància.Si ha començat bé, és a dir, la criatura ha pogut mamar des de que ha nascut, no hi ha hagut separacions de rutina, el nen està despert i marca una demanda adequada, la mare només notarà el pit una mica ple però en cap cas aquesta sensació serà desagradable o dolorosa.

Les grans pujades de llet, les ingurgitacions que et deixen el pit d’un mida explosiva són doloroses, molt doloroses i molestes. Fins i tot aixecar els braços és desagradable. Els pits es tensen i s’escalfen. A vegades fins i tot les mares tenen una febrada. I el que resulta desesperant és que les criatures no poden buidar el pit, està tan ple i tant tens que els resulta impossible mamar. És com voler mamar d’una paret.

L’alimentació del bebè es complica i la ingurgitació augmenta de manera exponencial si no hi posem remei.

Per tant ens cal desinflamar el pit. El problema no està causat només per la llet. El pit té un sistema d’irrigació extraordinari. Mil carreteres que porten a la fàbrica el material per elaborar llet: sang, limfa...Tenim que fer anar tot aquest material (sang, limfa) fora del mugró i l’arèola per facilitar la succió a la criatura.

Què calfer?

 

1-Desinflamar el pit amb fred. Es poden aprofitar totes les rampoines que hi ha emmagatzemades al congelador. S’emboliquen amb tovalloles i s’apliquen sobre el pit

2-Realitzar amb les mans els massatges de "pressió inversa suavitzant"

http://www.cdph.ca.gov/programs/BreastFeeding/Documents/MO-RPS2005-Spanish.pdf

3- Posar la criatura a mamar immediatament

4- Al acabar la presa, si el pit segueix inflamat tornarem a col·locar-hi fred.

I si ens han receptat antiinflamatoris post part pel dolor, seguirem amb ells, encara que els punts de la episiotomia o la cesària ja estiguin millor o senzillament no tinguem res. Els antiinflamatoris habituals són risc zero amb la lactància, per tant són segurs per els nens. Si dubtem de les medicacions que ens recepten es poden consultar a:

www.e-lactancia.org

Les fulles de col ajuden força en aquestes situacions. Fredes son agradables i tenen un efecte refrescant sobre el pit calent i encès. Això si cal anar canviant-les cada 20 minuts o en el moment que les fulles es marceixin.

 

 

I s'haurà de valorar:

  • Com mama el bebè: anatomia del nen i tècnica de la mare.
  • Si porta xumet, eliminar-lo.
  • Augmentar les preses de pit.
  • Si el nen no demana la mare marcarà la demanda.

 

Si tot es fa bé en poques hores el pit torna a tenir un volum relativament normal.

Aquesta desagradable situació es repetirà només en el cas que la criatura passi moltes hores sense mamar. Amb la tornada a la feina també es poden succeir ingurgitacions importants, cal estar alerta!

Per cert, en aquesta situació és millor no utilitzar el tirallets, doncs el que fa la succió del tirallets és acumular més limfa i llet a la zona de l’arèola.