Criatures 30/09/2013

Està verd

3 min

.

La foto de David Teplica que il·lustra aquesta entrada és preciosa però hi ha qui hi ha volgut veure un petó entre germans acabats de néixer. Segurament hi ha molt amor però el que veiem és com un instint vital es posa en marxa i funciona a la perfecció!

.

La succió és un reflex arcaic que al nèixer és involuntari, les criatures succionen qualsevol cosa que els “cau” a laboca, com la criatura de la foto. Poc a poc el reflex es converteix en voluntari i el controlen.

En aquesta vida tots aprenem les coses al nostre ritme i les criatures també aprenen i madurenen els seus tempos. La succió és una capacitatinnata i vital pels mamífers, naixem sabent succionar perquè practiquem durant setmanes dins l’úter matern però tot i així hi ha criatures que al neixen amb una succió immadura, que cal refinar amb pràctica i paciència.

No sempre que un nen està al pit mama, ja ho sabem. Però cal valorar si la succió que fa és una succió madura i efectiva que permeti una bona i eficaç transferència de llet.

Una presa es compon d'una successió concreta i predictible de moviments de succió. Si podem valorar una presa sencera podrem veure si aquesta succió és madurao és immadura i en conseqüència si és efectiva o no ho és.

Però què és la succió madura?

La succió madura és aquella que la criatura realitza al mamar quan fa de 10 a 30 succions seguides, sense pauses, respirant a la vegada. Després d’aquesta salva de succió acostumen a fer una pausa, descansen una mica i tornen a començar.

En aquest vídeo de la pàgina web de Jack Newman (el Carlos González canadenc) podeu veure com mama aquesta criatura. Com el seu cicle de succió és madur i efectiu i d’aquesta manera aconsegueix una bona transferència de llet.

I quan és immadura?

La succió és immadura quan la criatura fa entre 3 i 5 succionspràcticament sense respirar i li cal fer pauses de la mateixa durada que les succions per poder respirar i recuperar-se

A vegades els nens que tenen una succió immadura poden succionar per massa, m’explico. Poden fer més 30 succions seguides sense respirar. Quan acaben demamar han de respirar amb molta intensitat perquè han fet una apnea mentre mamaven i al deixar al pit respiren esbufegant per l’esforç que acaben de fer. Poc a poc modulen la succió i aconsegueixen que mamar no sigui un esport de fons.

I en aquest vídeo de la mateixa web anterior podeu veure com la criatura necessita una pausa per respirar (mireu la zona de l’espatlla i la part superior del tòrax) i mireu quin esforç li suposa. Evidentment la transferència de llet és escassa i només aconsegueix cansar-se.

Els nens nascuts a terme i sans normalment tenen una succió madura, però també poden presentar una succió immadura durant un temps. Però normalment són les criatures prematures, CIR o amb alguna patologia les que presenten aquesta succió immadura. Aquesta succió que podríem anomenar “verda” ha de madurar, n’han d’aprendre ical que creixin i segueixin pràcticant per millorar.

Mentre no ho fan cal donar-los un cop de mà perquè si la succió no és madura potser no podran aconseguir tota la llet que necessiten: extraure'sllet i suplementar pot ser una bona idea.

Recordeu que de tot se n'aprèn en aquesta vida i si no hi ha cap patologia al darrera de la succió immaduratard o d’hora, i amb moltes pràctiques, n’aprendrà.

stats