Som la llet

Alba Padró i Arocas

Les clivelles

Les clivelles son ferides o abrasions de grau variable que es produeixen al mugró, ja sigui a la superfície del mateix com als laterals i la base. Poden ser simples crostes marronosses o poden ser ferides obertes amb sang força espectacular i molt doloroses.

Alletar no fa mal, si alletes i et fa mal la cosa no va del tot bé. Els primers 15 dies de vida de la criatura, la mare pot notar un dolor al mugró en el moment que el nen inicia la succió. Aquest dolor es normal si acaba en pocs segons i desapareix cap els 15 dies post part.

Les clivelles surten quan la criatura s’agafa malament ( mala postura) o causa una tracció sobre el mugró que produeix un fregament constant sobre el mateix.

També poden ser causades per un tel curt, ja que la llengua dins la lactància té moltes funcions, una d’elles és embolcallar el mugró per protegir-lo de l’acció de la geniva:

http://criatures.cat/2009/12/el-tel-curt-de-la-llengua-i/

L'ús de xumets o tetines també afavoreix la formació de clivelles, ja que la criatura no succiona igual el pit que un xumet i correm el risc de confondre la succió de la criatura i que comenci a agafa malament el pit.

Sovint es recomana per ajudar a cicatritzar el posar la pròpia llet ( si es sospita una infecció bacteriana no fer-ho), i el deixar els pits airejats. Moltes vegades si les clivelles són lleugeres aquestes mesures poden ser efectives. Però altres vegades, per més que es faci això, si no es corregeix la posició o el problema mecànic de succió les clivelles no es curaran, o fins i tot es poden complicar i infectar-se.

També els discs absorbents que s'usen per a no tacar la roba de les pèrdues de llet, al ser impermeables, retenen humitat i fan que el pit no estigui sec. Així les clivelles triguen més a curar-se. A casa és millor que no els portis, pots utilitzar retalls de tela de cotó i rentar-los sovint.

Moltes dones opten per esperar o fer servir cremes, creades suposadament per tal efecte( les farmàcies n’estan plenes), per intentar que la cosa millori o es curi. O el que és pitjor moltes opten per esperar que les clivelles es curin per si sola. I això rarament es produeix de manera espontània. Cal anar a un grup se suport o consultar a una assessora de lactància o una IBCLC sobre la causa i les possibles solucions de la mateixa.

Com que la causa és una mala posició de la boca del nadó al mamar o una dificultat anatòmica de la llengua del nen, la manera de curar és corregir la posició o avaluar i tallar si cal el tel de la llengua.

En resum, les clivelles no haurien de formar part de la lactància. Que es produeixin no es normal i no es solen curar soles. Cal demanar ajuda quan abans millor per procurar que la situació es compliqui.