Criatures 27/01/2010

"Amb una cesària et triga més a pujar la llet"

2 min

- “M’han fet una cesària i per això la llet m’ha trigat més a pujar” Aquesta afirmació és una de les més repetides per les dones a qui han practicat una cesària. I t’expliquen la seva lactància. Denou un altre gran mite! Moltes dones a les que han fet una cesària poden estan predisposades a tenir conflictes amb la seva lactància si els han repetit aquesta frase per activa i per passiva. Esperen que la llet trigui en arribar, que la lactància sigui complicada… potser és hora de desfer mites d’una vegada.

De que depen la pujada de llet? Del tipus de part?

La producció de llet s’inicia des de que la placenta es separa de l’úter. I això passa amb un part vaginal o amb una cesària. En el moment que l’úter es separa de la placenta la progesterona(que ha estat pels núvols tot l’embaràs) comença una caiguda en picat i arriba al seu punt més baix cap a les 30 a 40 hores després del part. Cau en picat i dóna pas a un augment de prolactina que permet via l’inici de la fabricació de la llet.

Per tant ja sabem que no és el tipus de part del que depèn el començament de la producció de llet. La producció de llet és un procés hormonal complexe.

La pujada de llet no es pot evitar. La pujada de llet no depèn de la succió del nadó en les primeres hores de vida. La llet puja sola, no cal fer res per aconseguir-ho. Penseu en les mares que han perdut els seus nadons tot just parir. Evidentment no hi ha succió ni estimulació però la llet puja tot i que a les mares se’ls donin fàrmacs per intentar evitar-ho Com hem dit la lactància s’inicia per un conjunt de canvis hormonals. Les hormones que intervenen en la lactància són: l’oxitocina i la prolactina. La prolactina és la que s’encarrega d’ordenar la fabricació de la llet. L’oxitocina té la missió de comprimir els alvèols mamaris, que són una mena de sacs on es produeix la llet, i expulsar la llet del seu interior, el que anomenem reflex d’ejecció. Però a vegades la llet triga en pujar??

La pujada de llet es produeix dins les 30 a 72 hores que segueixen el part. Sí que hi ha situacions en que la pujada de la llet es pot veure afectada i es pot endarrerir unes hores més. Aquestes situacions poden ser: diabetis materna, SOP (síndrome d’ovaris poliquístics), obesitat (IMC >28), administració de corticoides a la mare…

Les cesàries, per tant, no endarrereixen la pujada de llet, són les rutines hospitalàries que s’associen a la cesària els que poden endarrerir el bon inici de la lactància.

stats