Criatures 06/06/2014

Valoració de succió i deglució

4 min

Quan vaig començar a veure mares en solitari al grup d’ALBA Ciutat Vella, anava al grup amb la carpeta d’apunts per por de oblidar qualsevol cosa o no tenir tota la informació a mà...

-

I és clar una cosa és la informació que pots memoritzar i l’altra la que has d’aprendreamb el temps, la que comença a fluïr després de molta observació.I aquesta tasca és més complicada perquè requereix temps i pràctica! Molt pràctica.

Un dels punts en que em sentia més perduda era en la valoració de la succió. Saber valorar la succió d’una criatura és de vital importància perquè ja sabeu que no sempre que estan agafats al pit mamen! Per tant cal aprendre a desxifrar què fan per poder valorar la transferència de llet i per poder assegurar-nos que la criatura menja i per tant tot va bé.

Com sabeu les criatures fan dos tipus de succió: la nutritiva i l’anomenada no nutritiva.

La succió nutritiva com el seu nom indica és la que fan servir per menjar, la que fan servir per extraure la llet del pit. I la no nutritiva? D’aquesta se’n diu popularment “succió de xumet” i si mentalment fem una analogia potser arribem a pensar que quan realitzen aquest tipus de succió no endrapen res.... Però res més lluny de la veritat. Aquesta succió seria millor que s’anomenés succió acumulativa perquè el que fan és extraure petites quantitats de llet, deixar-la a la boca (com un hàmster que s'omple les galtes) i quan en porten unes quantes empassen. Per tant no és cert que no nodreixi.

La succió i la deglució impliquen el funcionament de molts sistemes i òrgans i cal que tots funcionin com un rellotge per garantir que la succió sigui efectiva. És un sistema extremadament complex i meravellós!

Per altra part de la mateixa manera que cada criatura aprèn a parlar o a caminar en un moment determinat del seu desenvolupament i per tant cada un d’ells madura en un determinat moment, la succió també pot necessitar madurar. Hi ha nens nascuts a terme, en parts respectats, que temporalment tenen una succió immadura. Això fa que la transferència de llet no sigui del tot eficaç, a aquestes criatures els cal temps i ser complementats per no perdre pes. I per suposat elsbebès nascuts prematurament o amb amb alguna patologia poden tenir una succió immadura que pot comprometre, si no són ajudats convenientment, la lactància.

Com veieu és un temaforça complex i que normalment als cursos de formació es tracta de passada. Fent formació tant a FEDALMA com a FEECATA, i a petició d’algunes assessores hem creat aquest monogràfic de succió i deglució. Per aconseguir aprofundir en el tema i donar una visió completa que permeti a les assessores, sanitàries o doules reforçar aquest punt fonamental en l’acompanyament a les mares i els seus fills.

Us presento el temari per si alguna es vol apuntar, que encara hi ha alguna plaça vacant:

1 . Anatomia oral del nadó i de la glàndula mamaria.

Realitzarem un breu repàs de l'anatomia interna del pit, per tal d'entendre la importància de l’agafada per poder extreure llet i veurem com l'anatomia oral del nadó està creada per alimentar-se.

2 . Repàs general de les diferents postures i l’agafada del pit.

L'agafada i la postura del nadó al pit són determinants perquè pugui realitzar una succió agradable i eficaç. Revisaremels punts més importants.

3 . Les dues escoles i els seus plantejaments respecte a la succió i deglució.

En els darrers anys la investigació sobre la ciència de la succió i la deglució ha evolucionat i s'han aportat dades noves que han conformat dues posicions oposades. Les veurem i debatrem.

4 . Com es realitza la transferència de llet ?

Després de veure el punt anterior i les dues teories respecte a la succió i la deglució intentarem entendre com es realitza aquesta transferència de llet que pot determinar l'èxit de la lactància.

5 . Estructuració d'una presa normal i factors que poden modificar-la.

Quina és l'estructura habitual d'una presa? Podem determinar un patró comú? I el més destacable, què pot desajustar aquest patró?

6 . Succió madura versus succió immadura.

Aprendrem mitjançant vídeos a determinar la succió madura i la immadura, alhora que entendrem la importància d'una succió madura per aconseguir una bona transferència de llet.

7 . Identificació de la succió nutritiva i de la succió no nutritiva.

De la mateixa manera que en el punt anterior aprendrem a diferenciar mitjançant vídeos la succió nutritiva de la no nutritiva, tant dins d'un cicle de succió normal com dins d'una lactància que presenta dificultats.

8 . Mètodes de valoració d'una presa al nostre abast.

Per consolidar les nostres observacions podem fer ús de diverses eines d'avaluació. Les plantejarem i coneixerem a fons per tal de poder ser utilitzades

9 . Observació general i valoració d'una presa.

Per finalitzar posarem en pràctica el que hem après i fixarem conceptes. I per acabar farem una roda de dubtes i preguntes.

A mode de tastet us deixo aquest enllaç a un vídeo per si voleu comentar-lo.

Bon cap de setmana, dilluns a Barcelona és festa així que aviso que faré campana o semi campana...vaaaaaaaaaaa!!

stats