Criatures 15/04/2013

"Se’m fa bola"

3 min

He acabat de llegir el llibre de Julio Basulto “Se me hace bola” El referent en el tema de la iniciació amb els aliments com totes sabem són els llibres del Carlos González però tenia moltíssimes ganes de llegir el llibre del Julio i aprendre coses noves. Abans de res us diré, per si no el coneixeu, que el Julio es una ésser actiu, passional, treballador, conscienciós, científic, rigorós i amant de la seva família: la seva dona i les seves tres filles. No penseu que aquestes dades són anecdòtiques, tot al contrari, aquestes dades són bàsiques per entendre el seu univers i els seus llibres. Perquè si una cosa és clara és que els llibres del Julio són ELL. Riureu molt amb les seves anotacions en els textos, és un plaer llegir, aprendre i gaudir a la vegada! I teniu present que els seus llibres són PUR RIGOR CIENTÍFIC, les seves afirmacions es recolzen en l'evidència i aquest tercer llibre ja és la bomba, compta amb més d'una desena d’annexos amb informació complementària a tot el que afirma, per si teniu dubtes.

Sabeu, cada vegada que llegeixo un llibre del Julioem transformo. Tinc un mini Julio que s’instal·la a la meva espatlla (sí, com aquells dels dibuixos) i em recorda què em cal i què no em cal menjar és la meva veu de la consciència! I és tan coherent el què em diu que no em costa gens fer-li cas i millorar la meva alimentació i la de les meves filles. Gràcies pels teus llibres, són un tresor!

Però al gra i parlem del que ens afecta:

M’he queixat moltes vegades en el som la llet que les autoritats sanitàries no es prenen molt seriosament l’intentar reduir els índexs d'obesitat infantil del nostre país. I he dit moltes vegades més que les autoritats no poden iniciar aquestes campanyes a partir dels dos o tres anys de vida dels infants. Ens diuen una vegada i una altra com ha de ser la seva alimentació en aquestes edats i més endavant però, i abans? Que no s’alimenten fins aquesta edat? Que viuen de l’aire?

El fet de no voler ferir la sensibilitat de les mares que opten pel biberó i el fet de que segur que hi ha interessos econòmics al darrera determina que aquesta etapa tan crucial sigui esborrada de tota campanya per millorar la nutrició de les criatures. I el Julio com a bon nutricionista sap com n’és d’important aquesta curta etapa per definir la salut posterior de les criatures. Així doncs el primer capítol del llibre fa èmfasi en la necessitat de que les criatures rebin una alimentació normal, específica per la nostra espècie, que garanteixi l’excel·lència: la llet materna.

Llegiu aquest llibre si heu de començar o esteu oferint alimentació complementaria i us traureu un pes de sobre, les coses són més fàcils de com us les pinten cada vegada que aneu al pediatra. Però no espereu del Julio un llibrede tipus "mètode Basulto" que us expliquin quina quantitat de

determinat aliment els cal a les vostres criatures. El llibre no té res a veure amb aquells papers fotocopiats mil vegades que reparteixen els pediatres com a pamflets que et dicten punt per punt quina quantitat de cert aliment (-s) li calen a les vostres criatures sí o sí. El Julio no és d’aquests, ell només us demana sentit comú i confiança.

Confiança en les vostres criatures: ells saben què els cal, deixeu-los triar (dins una alimentació allunyada de calories supèrflues) què volen menjar i en quina quantitat. Eviteu el xantatge, la por, els retrets, els càstigs, les esbroncades, les amenaces i gaudiu menjant amb ells. Que el respecte a les seves necessitats també s’estengui a les seves necessitats nutricionals. Només ells saben què els cal.

Agraeixo profundament un parell de coses al llibre del Julio:

  • Com una i altre vagada recalca ítems que ens hauríem de gravar a foc: a la dieta de les nostres criatures el sobren proteïnes, menys i res de sucs, augmentar el consum de vegetals, llegums... I que el pa no engreixa!
  • Que inclogui al llibre una apartat sobre l’alimentació en els adolescents (GRÀCIES!!)
  • Que ens recalqui que nosaltres som l’exemple a seguir pels nostres fills, allò tan antic de predicar amb l’exemple!

LLegiu-lo, gaudiu-lo i consulteu-lo mil vegades quan tingeu dubtes. Aquest és en definitiva un llibre indispensable per evitar que els àpats amb les nostres criatures se’ns facin bola!

stats