Som la llet

Alba Padró i Arocas

Si Sant Jordi no ha col·laborat...

Ahir va ser Sant Jordi i poder comprar llibres a les meves fillesafins a la nostra manera de criar m’ha costat sang, suor i llàgrimes.

Pocs llibres infantils reflecteixen temes con la lactància, el collit, el porteig... i pràcticament tots els llibres infantils parlen de bressols, biberons, cotxets.... Tinc un llibre de una coneguda marca de joguines. El llibre es diu “El bebè”, en ell s’explica com és l’arribada d’un nen a la família. En aquest llibre la criatura apareix sempre, sempre, en algun lloc que no és els braços de la família! Al bressol, al canviador, a la ganduleta! Tot menys en braços de la família que l’ha estat esperant amb devoció!

Així que si per Sant Jordi no heu pogut trobar un llibre al vostre gust per als més petits, aquí us deixo idees de llibres de criança i lactància.

ELLA

Luis té 6 anys i té un germà petit, Miquel. Però de sobte tot el seu món canvia: els seus pares els han anunciat que van a tenir una germaneta. El problema és que encara no té nom, i Luis s'encarrega de buscar-lo.

Aquest llibre va guanyar el I Concurs de llibres infantils "Lactància i criança" organitzat per FEDECATA. En les seves pàgines trobem imatges poc habituals en els llibres infantils, com una mare embarassada donant el pit a un germanet gran. La nova germaneta ve al món en un part a casa.

Donant teta, de l'A a la Z

És un llibre per recomanar a infants que comencen amb la lectoestrictura. Va guanyar el primer premi del II Concurs de Contes Infantils de FEDECATA. A través de curtets poemes ordenats de l'A a la Z explica els diferents oficis de les mares que donen el pit als seus nadons. L’autora és Anna Obiols i està acompanyat per unes precioses il·lustracions.

La mare niu, mare bressol, mare teta, mare lluna

Aquest conte de Glòria Lizano és el conte finalista del II Concurs de contes infantils "Lactància i criança" 2008. Uns bells i suggeridors dibuixos en blanc i negre ens van mostrant el procés d'un embaràs, part i inici de la lactància en què emocionalment adquireix importància el vincle i la tendresa. Dibuixos rodons per un conte rodó.

Delits d'infants

És un llibre en què la bellesa i la tendresa prenen forma de paraula gràcies a la poesia de Maria Àngels Claramunt i les formes i colors dels dibuixos d'Ermengol. Els nens són els protagonistes i destinataris d'aquesta obra, propera, divertida i emotiva, que reflecteix molts dels sentiments que molts pares vivint durant la lactància i criança dels nostres fills.

La meva mare és un cangur

La nena protagonista ha de tenir un germanet, està emocionada amb la nova situació, però de cop tot es torça i la seva mare té un nadó prematur.

De cop ha d’entendre com la seva mares s’ha convertit en una mare cangur que es fa carrega del germanet amb tot l’amor i la tendresa del món. Conte, finalista del I Concurs de Contes Infantils "Lactància i criança" editat per ACPAM

El conte de les Quatre Cantonades

Recull dels contes finalistes del I Concurs de Contes Infantils Il·lustradors organitzat per la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna (FEDECATA).

Són quatre preciosos contes il·lustrats en què els valors de la criança natural i la lactància es posen de manifest a través de la paraula i les imatges. El llibre es presenta en una edició bilingüe, amb els contes en català i català.

I un altre dia d'aquests parlem de llibre delactància per adults, que no cal que sigui Sant Jordi per comprar llibres!