Som la llet

Alba Padró i Arocas

Què?? IBCLC??? Com?

-Sóc assessora de lactància i també IBCLC.

-Què dius què ets?

Aquesta és la gran pregunta que et fa tothom quan et presentes com a IBCLC, per desgràcia és una credencial pot coneguda en el nostre país on no som gaires les que tenim la certificació.

Una vegada ets assessora de lactància o ets sanitari i vols millorar i acreditar els teus coneixements de lactància materna, l’única opció és aconseguir aquestes credencials. IBCLC vol dir: International Board Certified Lactation Consultant. S’ha traduït com Consultora de Lactància Certificada

No cal ser dona tal i com passa per ser assessora de lactància. Un home pot ser IBCLC sense més problema. De fet a España en tenim un. L’IBCLC el que fa es valorar i equiparar els coneixements de tots aquells a qui acredita arreu del món.

L’examen és fa una vegada a l 'any a finals de juliol a tot el món a la vegada i els resultats arriben tresmesos més tard també a la vegada a tot el planeta. No us podeu arribar a imaginar quin dolor d’estómac produeix aguantar durant tres mesos sense saber el resultat del examen. Tens la data marcada amb vermell al calendari, no veus el moment d’introduir la clau a l’ordinador per saber el resultat final: vàlid o no vàlid

Per aconseguir la credencial s’ha d’acreditar un nombre determinat d’hores con a assessora de lactància materna (entre900 i 6000),presentar un parell de cartes de recomanació, justificar un mínim de vuitantahoresen cursos de perfeccionament en lactància i haver superar amb èxit un complex examen de dues-centes preguntes. Per cert que aquest any s’ha reduït a 175 preguntes. I estudiar molt, molt i molt. ( podeu veure la foto que en dona fe, això si amb criatures per tot arreu!)

Les mares que atenempoden estar segures que les IBCLC estan capacitades per proporcionar l'ajuda necessària per aconseguir lactar la criatura i que posseeix les habilitats tècniques per a resoldre problemes relacionats amb la lactància materna.

El Consell Internacional de Certificació per als Consultors en Lactància (IBLCE) és una associació sense ànim de lucre creada en 1985 per a desenvolupar i regular la certificació per als consultors en lactància:

-Estableix normes que protegeixen a les mares i els seus bebès.

-Avalua en forma independent la capacitat professional.

-Permet el reconeixement de les habilitats en aquesta àrea.

-Incentiva als professionals de la salut per a ampliar la seva experiència en lactància materna.

- Reconeix la necessitat decomptar ambespecialistes en lactància dintre de les diferents professions.

- Eleva els nivells d'atenció i cura en el control i seguiment de la lactància.

-Protegeix, promociona i dóna suport a la lactància materna com el mitjà de nutrició infantil en tot el món.

La certificació és vàlida per 5 anys. Per tant, cal la renovació de l’acreditació, ja sigui per mitjà de perfeccionament acadèmic o avaluant-se novament. Això al principi sembla un mala jugada i de fet fa certa mandra veure’s obligat a justificar de nou els teus coneixements. Però t’adones que és l’única manera de poder garantir que estaràs al dia de totes les novetats i que no oblidaràs res pel camí.

Per més informació:

http://www.iblce.org/