Som la llet

Alba Padró i Arocas

Postures per després

-

MerciMariaBerruezo, per donar idees i donar-me temes!! Avui a petició d’ella i per ajudar, espero, a moltes mares. Lactància després d’una cesària.

.

Les rutines hospitalàries en aquest país encara no permeten en molts casos humanitzar les cesàries i fer-les menys traumàtiques per la nova família. Normalment no es permet lapresènciade la parella ni mantenir un primercontactepell amb pell que comporti un inici de la lactància. Les mares són traslladades a reanimació on poden estar un parell d’hores.

Si la cesària és d’urgències o inesperada no podem fer massesplans. Tot i així recordar a totes lesmares gestantsla conveniència de tenir un pla de part on es tinguin presents totes les circumstancies, perquè mai se sap!

Si la cesàriaésprogramada i sabem que volem alletar podem preparar un pla per començar amb tan bon peu com sigui possible. Quan la cesàriaésprogramada i tenim el dia marcat al calendari podem jugar amb aquest factor i fer-lo servir com un punt a favor. Com que sabem que durant les primeres hores de vida segurament no podrem alletar a la criatura, la mare es pot treure i congelar calostre els dies abans de la cesària. Tenir un petitstockde calostre és tot un luxe. Si tot va bé la criatura serà entregada a la parella després de néixer. Hi ha hospitals on jaesfacilita elpellamb pell amb el pare, poder-ho fer és meravellós i si a més disposem de petites quantitats de calostre que podemsumistrara la criatura tot serà més simple. Es poden tenir xeringues congelades de calostre(no penseu en grans quantitats, sónmil·lilitres) quela parella, una vegada amb la criatura, li pot administrar amb el mètode xeringa dit.

Sovint els nadons nascuts per cesària estan força adormits tant a causa de l'anestèsia com a la manera de néixer, recordem que el procés de part activa tant al nadó com el cos de la mare per produir llet. I si arriben somnolents o desconcertats a vegades pràcticament ni demanen.

Si la cesària s’ha produït per una pèrdua del benestar de la criatura i mare i criatura són separades i la mare vol alletar només cal que no es rendeixi i comenci a imitar el que faria la criatura: massatge al pit i extracció manual de calostrecada dues/ tres hores. El calostre es pot guardar i pot ser administrat quan la criatura el pugui prendre.

Una vegadaesretrobi la família calrecuperar el temps perdut, la mare tindrà més o menys dolor i estarà més o menys cansada, però en tot cas la proximitat de la criatura en contacte pell amb pell només pot beneficiar i ajudar a la recuperació d’ambdós. És vital trobar una posició còmoda per alletar. A vegades les mares se senten malament perquè no poden fer tot el que voldrien a causa del dolor i la mobilitat reduïda però hi ha postures que permeten alletar aquests primers dies evitant cops a la zona masegadade l'abdomen.

Cal deixar clar que la mare sempre tindràl'últimaparaula però a priori hi ha postures que li poden ser més simples i menys doloroses.

  • Postura ventral: en primer lloc es pot intentarcol·locarla criatura a sobre de la mare, per protegir la panxa va genial un coixí fi, d’aquests que es fan servir per les cadires d’exteriors per resguardar la ferida i evitar cops inesperats.
  • Postura derugby: pot ser molt útil enaquest casosi disposar d’un coixí de lactància ens pot ajudar arecol·locarla criatura.
  • Postura lateral: també protegint la panxa amb el coixí són molt útils si la mare es pot posar de costat sense massa mal.
  • Lateral inversa:sí,és una un pèl estranya però que va bé quan no disposem de res. Com la postura anterior, mare i criatura de costat però la criatura ala inversa: cap/peus, peus/cap. De manera que els peus de la criatura es dirigeixin en direcció al cap de la mare, d’aquesta manera no hi ha risc de rebre cap cop inesperat.

 

I ja sabeu si no us en sortiu demaneu ajuda!

 

Temes relacionats: triga més a pujar la llet després d’una cesària?

 

 

*Fotos de la web d'ALBA LACTÀNCIA MATERNA