Criatures 28/04/2010

Orxata, cervesa o ametlles?

3 min

Mai he sentit una mare queixar-se de tenir massa llet. Tot al contrari. Els comentaris són sempre els mateixos: "Tinc poca llet", "Em sembla que produeixo poc", "No tinc llet suficient".... què menjo? Aquella sensació d'ingurgitació durant el postpart, que tens els pits a petar i et sents com una deessa de la llet capaç d'alimentar tot el veïnat i part d'un altre, és la sensació que associem a una bona producció de llet. A partir dels tres mesos els pits es queden tous com figues. Caos, catàstrofe, terror, pànic escènic! No tinc llet!!!! Què menjo??? Doncs el que vulguis perquè no hi ha cap aliment que serveixi per tenir més llet. En primer lloc i abans de res cal deixar clar que la única manera de tenir més llet és augmentar la succió i l'extracció de llet del pit, ja sigui per part d'una criatura o amb un extractor com a segona opció. Un galactagog és una substancia o aliment que es creu que posseeix capacitat per augmentar la producció de llet materna. N'hi ha de diferents tipus: aliments, herbes, fàrmacs i homeopatia... Tots ells són presumptament capaços d'augmentar la quantitat de llet. En totes les cultures hi ha aliments o herbes que tradicionalment es creu que fan augmentar la producció de llet. La varietat és infinita i a cada lloc tenen les seves receptes. El que ha de quedar clar és que no hi ha cap tipus d'eficàcia provada i que molts galactagogs tradicionals consumits a grans dosis poden ser perillosos per la criatura. Per tant davant de qualsevol suggeriment cal consultar la web del Hospital Marina Alta. I sí, encara que el consell vingui de la boca de l'herbolari cal assegurar-se que com a mínim són innòcues. La llista de galactagogs alimentaris usats a casa nostra em temo que és inacabable. És regional, cultural i estacional: orxata, cervesa i llevat de cervesa, ametlles, alfals, card marià... I no us dono més idees! D'acord, seré dolenta i us passo una recepta tradicional asiàtica per augmentar la producció de llet:

  • 500 grams de raspes de peix, preferible utilitzar Threadfin – Kurau ( a falta d’aquest peixot estrany qualsevol altre ens serveix)
  • 500 grams de papaia verda (la polpa del fruit és de color blanc)
  • 3 litres d'aigua
  • Quatre llesques de gingebre (que ajudarà a reduir qualsevol olor o gust de peix)
  • 6grans d'all (per la mateixa raó que el gingebre)
  • 3 tiges de cebollí
  • Sal al gust

Es fa bullir tot un parell d’hores es decora amb les tiges de cebollí talladetes i es pren calent. Deliciós, oi????? Els aliments tenen propietats nutricional científicament provades. Hi ha una cultura tradicional que atorga propietats diverses que els fan òptims per guarir o resoldre diverses patologies. I la lactànciaés tractada com una situació patològica més, com l'estrenyiment, la migranya o el dolor menstrual! Cap d’aquests aliments o herbes augmenta la producció de llet. Com a molt poden tenir un efecte positiu doncs a vegades pensar que estem fent quelcom per aconseguir un objectiu ens ajuda a motivar-nos, a ser més positius i veure les coses més fàcils. Si ho volem intentar el que no cal és abusar. Hem vist mares que es prenien al llarg del dia un litre d’orxata per tenir més llet. O més de tres litres d’aigua, que no sé que és pitjor per la bufeta! L’aigua no va a la teta, va directe al ronyó, i com a mínim l'orxata va acompanyada de fartons! Hem d’aconseguir tenir confiança en les nostres capacitats i saber que podem! Si tenim dificultats i les volem solucionar, hem de buscar ajuda de manera immediata. Els galactagogs farmacològics sí que tenen l'eficàcia provada però han de estar administrats sota supervisió mèdica. Hi ha casos en els que sí cal que les mares es prenguin un galactagog d'aquest tipus per aconseguir augmentar i mantenir la producció de llet: nens prematurs, adopció o relectació... Així que si voleu tenir més llet, criatura a la teta i menja el que vulguis! *A partir dels tres mesos s’equilibra l’oferta i la demanda i el cos produeix la llet només quan la criatura mama.

stats