Criatures 18/06/2010

Normes d'ús

3 min

Arrel d’aquesta entrada

La llet materna és un líquid viu, està ple de cèl·lules que treballen de manera activa per la salut de les criatures. Quan la llet no arriba a la criatura i es manté en un recipient, aquestes cèl·lules s’encarreguen de fer neteja i mantenir a ralla els patògens, els dolents de la pel·lícula vaja!

La llet materna com qualsevol altre aliment es pot guardar a la nevera i es pot congelar. Anem a veure totes les opcions que tenim:

Llet fresca:

La podem deixar a temperatura ambient de 4 a 6 hores en funció de la temperatura de l’estança, com més calor fa menys temps la podem deixar a temperatura ambient.

La podem guardar a la nevera. A la nevera aguanta de 3 a 5 dies. Sí tal i com us ho dic! Això si cal deixar-la a la zona més freda de la nevera i evitar guardar-la a la porta de la nevera. Hem de tenir present que la llet no està homogeneïtzada com la de vaca. Per tan en repòs el que fa la llet és separar-se. A la part superior es forma una capa de greix densa i blanca. A la part inferior una capa més amplia de llet més transparent. Per donar-la a la criatura només cal barrejar amb cura les dues parts per aconseguir que sigui homogènia de nou i llestos.

La podem congelar. La llet fresca es millor congelar-la immediatament, és millor que evitem deixar-la a la nevera per refredar-la i congelar-la una vegada freda. Per tant al congelador directe on aguanta 6 mesos a una temperatura d’entre -18/-20

Llet congelada:

La podem deixar descongelar a temperatura ambient però és possible que la llet agafi un gust ranci.

La podem deixar a la nevera només 24h, passat aquest temps cal llençar-la.

I no la podem tornar a congelar.

Llet escalfada:

La llet que hem escalfat una vegada i que no s’ha consumit la podem deixar a temperatura ambient fins la següent toma, un màxim de 6h.

És millor no refrigerar-la perquè després caldria escalfar-la.

I per suposat no la podem tornar a congelar.

Com escalfar la llet:

Si la llet la tenim a la nevera la podem escalfar amb una mica d’aigua calenta. Escalfem aigua en un pot i una vegada calenta i fora del poc introduïm el recipient de la llet i esperem a que estigui a una temperatura agradable. També tot i que és menys ecològic podem obrir l’aixeta i deixar córrer l’aigua calenta per escalfar la llet.

Si la llet és al congelador podem fer el mateix procés anterior.

La llet es pot escalfar al micro, sí. Però s’han de tenir present dues coses:

1-Hem de controlar MOLT la temperatura per evitar que s’escalfi a més de 60 graus. A aquesta temperatura totes les cèl·lules vives de la llet moren. Tot i així la llet no és pas dolenta, heu creat una versió econòmica i casolana de la llet artificial.

2-La llet no s’escalfa per igual, per tant cal controlar en el moment de donar-li a la criatura que estigui ven barrejada per evitar cremades.

Llet per nens prematurs o malalts:

Els temps de conservació de la llet per nens sans són diferents a les taules que s'han d’utilitzar nens hospitalitzatso prematurs.

La raó és que com més fresca sigui la llet menys cèl·lules blanques, IgA i factors antivírics i antibacteriana... haurà perdut. Per tan immunològicament serà més adequada. A més el risc de contaminació per bacteris patògens serà menor:

  • Llet fresca: 4h
  • Llet a la nevera: 24h
  • Llet congelada: 3 mesos

Gust ranci o gust a sabó:

La llet materna té un component que s’anomena lipasa. La lipasa té una funció en aquesta vida. S’encarrega de ajudar a la criatura a digerir la llet. La lipasa divideix els glòbuls de greix, els fragmenta de manera que siguin més fàcils d’assimilar per la criatura. Però la lipasa també actua si la llet es dins un pot. Per aquesta raó la llet refrigerada o descongelada pot tenir aquest gust estrany. La llet no és dolenta, no li farà cap mal a la criatura. Però té un gust força difícil. Hi ha criatures que no tenen cap problema però a altres no els fa cap mena de gràcia i no la volen.

Per evitar-ho? Podeu congelar i descongelar la llet el més ràpid possible. Si això no funciona es pot escalfar la llet. Es posa en un caçó a foc lent, quan es comencen a veure bombolletes petites als laterals del caçó, s’apaga i es congela immediatament. Si teniu un termòmetre de cuina arribeu a 60 graus i congeleu immediatament. D’aquesta manera es pot evitar en part la degradació de la llet.

Preguntes?

stats