Criatures 14/06/2013

No anem a la cua d'Europa!

3 min

-

No m’agrada llegir lleis! De fet tinc un llibre de lleis i lactància que he intentat començar a llegirvint mil cops i no passo de la segona pàgina! Quin horror!

-

I com que susposo que no sóc la única i com que els de Brusel·les sembla que baixen d'arbeca, avui parlem d’aquesta notícia:

"Brussel·les prohibeix imatges de lactants en els envasos de llet artificial; El Parlament Europeu considera que idealitzar el producte afavoreix l'abandonament de la lactància materna. ElParlament Europeuha aprovatuna normativa que prohibeix que elsenvasos de lletper a bebès de menys d'un any portin fotos de nens o imatges que idealitzin l'ús d'aquest producte perquè això afavoreix l'abandonament de la lactància materna"

Emva tocar llegir la notícia dues vegades, no entenía res. Sóc dislèxica per si no ho sabeu ia vegades no entenc el que llegeixo i em cal tornar-ho a llegir. Però aquesta vegadaho havia entés bé. El Paralment Europeu aprova una llei, que es posarà en marxa el2016 que a casa nostra està instaurada des de1993i reafirmat l'any 2008! Per una vegada no anem a la cua d’Europa! Bravo!!!!

Fora de conyes aquesta només és una de les lleis que tenim al país i aquesta curiosament s’acostuma respectar però n’hi ha moltes que se les passen per l’arc del triomf!

Us faig un resumet per si sou com joi aquests temes jurídics us cauen d’un cinquè pis:

En primer lloc dir-vos que la llei regula els preparats per lactants (llet I i II) i els requisits pel que fa a la seva composició, etiquetat, publicitat i informació, aquí un resum del més interessant:

  • Pel que fa l’elaboració estableix uns estàndards en els seus ingredients, límits mínims i màxims de les substàncies que contenen: Per aquesta raó sempre us dic que és igual quina llet tireu perquè només hi ha petites diferències entre elles per exemple el més il·lustratiu l’energia va de les 60Kcal/100ml a les 70Kcal/100ml... doncs amb tota la resta similar.
  • Limitació de plaguicides: la llei estableix que les llets artificials no contindran residus de plaguicides superiors a 0,01mg/Kg del producte reconstituït: quan ens espanten amb la contaminació de la llet materna hem de recordar que la llet artificial tampoc està exempta de riscos.
  • Pel que fa a l’etiquetatge cal que proporcioni informació adequada sobre l’ús dels productes i que no faci dissuadir de la lactància materna, queda prohibit l'ús dels termes humanitats o maternitzar, adaptat o paraules similars: just aquest setmana s’ha retirat un anunci d’una marca d’aigua que infringia aquesta norma.
  • Ha de contenir sempre un avís que ens parli de la superioritat de la llet materna i que només s’ha d’utilitzar per consell de professionals independents qualificats en medecina, nutrició o farmàcia o altres professionals encarregats de l’assistència materno infantil: si així és, la llet materna és superior!
  • Les etiquetes no inclouran imatges de nens ni il·lustracions o textos que puguin idealitzar l’ús de la llet: doncs això senyors de Brusèl·les, que ja ho fem!
  • La publicitat de llet artificial s’ha de limitar a les revistes especialitzades en l’assistència infantil i les publicacions científiques: sorpresos? Quantes revistesde les que podeu trobar al quiosc estan farcides d’anuncis de llet artificial?
  • Els anuncis només contindran informació objectiva de caire científic: ejemmmm
  • Es prohibeix la publicitat en llocs de venta, la distribució mostres, o qualsevol altre mitjà de propaganda, dirigit a fomentar les ventes en establiments minoristes, com exhibicions, cupons de descomptes, primes, ventes especials, ventes de promoció o ventes acoblades: mireu les imatges, mireu!
  • Les administracions sanitàries han de vetllar perquè es doni infamació objectiva i coherent sobre l’alimentació dels nens a les famílies i les persones relacionades amb la nutrició dels mateixos: ejjjemmmm!!
  • Les administracions han de vetllar perquè el material informatiu i educatiu, escrit o audiovisual relatiu a l’alimentació dels lactants i dirigit a dones embarassades i a les mares lactants contingui informació clara sobre els avantatges i superioritat de la llet materna, possibles efectes negatius de la lactància artificial, dificultat de rectificar la decisió.
  • L’ incompliment d’aquest reial decret podrà ser objecte de sanció administritiva.

Així que ja veieu, no les complim totes però aquesta, justament aquesta, jafa anys que la tenim clara!

-

*Fotos d'Allona Riera.

stats