Som la llet

Alba Padró i Arocas

***Nit de Nadal***

BONA NIT DE NADAL A TOTS

Tenir un part respectat és vital per iniciar amb bon peu la lactància. Segurament aquest va ser un part respectat, íntim, tranquil i obscur. En la posició que ella va voler, sense tactes constants, sense episiotomies, sense manipulació, sense separació ni rutines. Un part màgic, en una establia...

Un part natural com els que ara moltes de nosaltres demanem a la sanitat Catalana. http://www.saveva.com/domamPlus/pub/depsalut/pdf/protpartnat.pdf

Les rutines que tenen lloc durant el part poden entorpir la lactància.

En primer lloc la poca autonomia que s’ofereix a les dones, el nostre cos està preparat per parir de la mateixa manera que està preparat per alletar. Només cal un recolzament passiu en ambdues coses per aconseguir que tot surti rodó i que la mare augmenti la seva confiança envers el seu cos.

A més tot el que sol tenir lloc en un part hospitalari pot jugar en contra de la lactància:

Hi ha estudis que indiquen que l’ús d’analgèsia durant el part sembla influir en la capacitat de succió del nounat, i les lactàncies poden ser significament més curtes.

L’ús de monitors interns per controlar el nadó, fòrceps, ventoses... pot lesionar els nervis cranials del bebè, afectant la seva capacitat de succió. Per suposat el dolor que tot això causa tan a la mare com al nadó, tampoc ajuda a mamar còmodament.

Les separacions rutinàries, l’afició a escalfar als nens a les incubadores. Quan els estudis demostren que els nenes recuperen més ràpid la temperatura si estan en contacte directe ( pell amb pell amb la seva mare), on son privats del primer contacte amb la seva mare i retardar la primera pressa de manera que moltes vegades els nens han entrat en una etapa de letargia i no són capaços de mamar fins moltes hores després.

El repartiment indiscriminat de xumets que modifiquen els patrons de succió dels nens i les sensacions gàstriques del nounats.

I tantes altres cosses....

Parir és un acte fisiològic, un acte que no es pot controlar. Succeeix igual que la mort. El cos de les dones està preparat per parir. Les dones que han tingut un embaràs normal, poden parir de manera fisiològica ( si es que volen). Tenim capacitats màgiques que ens volen fer oblidar i que ens cal recordar: Les dones podem parir i podem alletar.

PD/El part de Maria va ser un part natural, això si, potser van tenir massa visites post part ¿no?