Criatures 04/02/2013

Mare lactant: exclosa

4 min

-

Les mares lactants poden ser donants de llet, però les coses es compliquen si volen ser donants de sang. Per què?

-

És un tema força recorrent a la xarxa i tot i que hi ha articles i informació veraç em disposo avui a intentar entendre per quina raó hi ha mares lactants que quan van a donar sang, i s’identifiquen com a tal, són rebutjades com a donants.Tots sabem la falta que fa la sang i com n’és de necessària per salvar vides i rebutjar a un grup de població sense més ni més no té massa sentit.Les normes referents a la hemodonació són molt concretes i exhaustives però no estan unificades.He fet una volta virtual per veure els diferents requisits de cada país i és evident que no ho tenen clar:

Creu Roja Americana, diu sobre els possibles donants en les seves directrius d'elegibilitat per la Donació de sang:

Evitar la donació durant l'embaràs, evitar la donació en les 6 setmanes (sí, diu setmanes 1 mes i tres setmanes) després de donar a llum, acceptar les mares lactants.

El Servei de Sang Canadenca:

Les dones que alleten no són elegibles per donar sang durant els primers sis mesos de lactància.

El centre de donacions per Anglaterra i Gales

No ha de donar sang si: vostè està embarassada o si és una dona que ha tingut un nadó en els últims 6 mesos.

La Creu Roja Australia:

No és recomanable donar sang durant la lactància. Després del part, el període d'ajornament és superior a 9 mesos (d'embaràs) i fins que el seu nadó sigui deslletat de manera significativa és a dir quan obtingui el màxim de nutrició a través dels sòlids.

Banc de Sang i de Teixits de Barcelona:

L'embaràs és una situació de clara exclusió per a la donació. Cal esperar 6 mesos després del part o avortament per tornar a donar sang. A més, en el cas de lactància materna, després d'aquest període de 6 mesos, es recomana no donar sang fins a la seva finalització.

I finalment el REIAL DECRET 1088/2005, de 16 de setembre, pel qual s’estableixen els requisits tècnics i lescondicions mínimes de l’hemo donació i dels centres i serveis de transfusió. («BOE» 225,de 20-9-2005.) Apunta sobre elscriteris d’exclusió de donants:

Embaràs: exclusió de sis mesos després del part o interrupció de l’embaràs, excepte en circumstàncies excepcionals i a discreció del metge.

Per tant i en resum, a la majoria els és absolutament indiferent si alletes o no per poder donar sang, per tant la lactància no és directament la causa per la que no es pot donar. En cap momentaddueixen explicacions concretes ni científiques per proposar un moment determinat per poder tornar a donar sang.

Uns motius reals per l’exclusió en les mares lactants podrien ser:

-Preservació del ferro

-Preservació dels líquids

Les dones després del part podem tenir una mica de anèmia, normalment aquesta si és lleugera es recupera només amb el fet de no tenir la regla. L’amenorrea que produeix la lactància ens evita les pèrdues de ferro.

En el cas d’anèmies més severes cal medicar a la mare amb ferro i modificar un pèl la dieta per afavorir l’absorció de ferro a través dels aliments, que sempre és més eficaç que la que s’aconsegueix amb la suplementació.L’anèmia és causa d’hipogalàctia, no és coneix molt bé el mecanisme causal (prometo entrada sobre el tema) però aquesta podria ser una de les principals raons per evitar la donació de sang en el post part immediat.

Per altra banda la llet humana és un 87% d'aigua, i quan es fa una donació de sang s’extreuen entre 350/ 450cc de sang. Es tracta d'una gran quantitat de líquid que cal reemplaçar. De la mateixa manera que a tots els donants de sang se'ls adverteix que han menjar un àpat substancial abans de donar sang i beure grans quantitats d'aigua després el mateix cal dir a les mares lactants que han fet donació.

Per tant ja veieu que les recomanacions no són ni molt menys estàndards, cada país o regió aplica les que considera. Fins fa relativament poc s’alletava durant setmanes màxim fins els tres quatre mesos per tant a pocs legisladors i experts en hemotransfusions no se'ls devia acudir pensar que una donat que hagués partit feia 3 anys pogués alletar. I el que està clar és que no és el mateix un lactant d'un mes que de tres anys! Per tant evitar la donació durant TOTA la lactància és absurd.

La lògica ens porta a pensar que sobre els sis mesos ja és possible donar sang sense que això sigui cap perjudici per la lactància.Donar sang és donar vida, però penseu que si no us deixen ser donants de sang temporalment ho podeu ser de llet!

stats