Som la llet

Alba Padró i Arocas

Llet pels nens gestats al cor

Alletar a una criatura quan no s’ha estat mai embarassada és diu lactància induïda

Una dona que no ha estat embarassada pot produir llet?

I tant! Què cal per produir llet? No cal estar embarassada per aconseguir tenir llet. Només calen dos pits ( oun) i una hipòfisi a ple rendiment.

El motiu principal de les mares occidentals per induir una lactància és l’adopció. En l’altre meitat del món l’ inducció és un procés que pot salvar vides, és cara o creu, vida o mort… no hi ha res més.

La mare que vol alletar un fill adoptat intenta reforçar el vincle amb la criatura que acaba d’arribar. Potaixíestablir un contacte íntim, pell amb pell, que afavoreixi el coneixement de l’altre, la confiança i l’estimació.

També em vist casos en que la criatura arriba en unes condicions de salut tan paupèrrimes que poder aportar-liel benefici nutricional de la llet materna resulta bàsic i necessari per recuperar el seu fràgil estat físic.

Les dones que en el procés d’adopció comencen l’ inducció es sotmeten a un procés hormonal que simula l’embaràs. Un embaràs exprés però amb similituds hormonals que permeten al teixit mamari desenvolupar-se de la mateixa manera que es produeix de manera “natural”.

Una vegada s’inicia el tractament hormonal ( també hi ha la possibilitat de saltar-se aquest pas) la futura marecomençarà a estimular el pit amb un tirallets per augmentar la prolactina en sang. L’augment de prolactina es produeix per l’estimulació i la succió del pit, per l’estímul tàctil que es produeix sobre el mugró.

Si podem contar amb l’ajuda d’un galactagog* el terreny se’ns aplana. Els galactagogs ja siguin farmacològics o herbacis ajuden a augmentar, una mica, la producció de llet i mentalment són una empenteta cap al èxit. Veure que el volum de producció de llet va augmentat a poc a poc anima a les dones a seguir endavant.

En una inducció la mare ha de ser molt constant en el procés. Cal que tingui suport de la família i si pogué ser el d’un grup de suport a la lactància. Ja que es tracta d’un aventura esgotadora i moltes vegades descoratjador, cal un coixí per reposar en els moments més baixos de l’aventura.

Moltes dones veuen les primeres gotes de llet en poques setmanes però altres poden tardar mesos en veure un resultat notori. Cal no tenir expectatives. Cada cos és diferent.

Moltes mares,quan ha arribat la criatura, fan servir un relactador que és un aparell que els permet donar la llet artificial a la vegada que la criatura succiona el mugró i per tant estimula la producció de llet.

Una vegada més es demostra que l'alletament és amor!

*galactagog/galactògen: producte que augmenta la quantitat de llet.

pd/ Aporto una foto més! la Cristina i la seva mare. A veure si un dia d'aquets em dona permís i us explico la seva aventura.