Criatures 19/05/2014

Germans de llet

3 min

-

Mentre dissabte a la tarda tothom estava pendent del Barça jo imprimia les entrades per la primera trobada de donantsi receptors del Banc de Llet.

.

Ahir diumenge el Banc de Llet va organitzar als jardins del Palau Robert la primera trobada dels “Germans de llet”, famílies donants i receptores de llet materna, felicitat per tots costats!

Entenc que no és una festa massa usual perquè en altres tipus de donació, o el fet no és celebra per ambdues parts (receptors i donants) o suposo que hi ha massa receptors i donants (donació de sang) que fan improbable una trobada semblant.

La donació de llet per les seves característiques és quelcom molt especial per les mares donants, donar llet és un acte altruista desmesurat perquè els donants de sang per exemple, i sense voler treure’ls mèrits, poden donar sang molts anys i no tenen cap dubte de tenir sang per donar i regalar la vida a altres persones.

Ahir parlava amb una mare donant que m’explicava:

"La primera por de la mare lactant és no tenir llet i li cal superar aquestapor irracionali infundada a no poder alimentar la seva criatura. Una vegada superada aquesta enorme barrera li arriba l'informació de l’existència del banc de llet i de la seva demanda de llet materna per alimentar a grans prematurs.... I aquí arriba l’entusiasme i la satisfacció! Tenir llet per la teva criatura i per alimentar a altres criaturesno té preu i saber que per aquestes criatures prematures la teva llet pot marcar la diferencia és extremadament satisfactori"

Ahir els jardins eren plens de mares, pares, criatures i de molt agraïment. El sentiment d’agraïment és molt potent i profund i iniciatives com aquestes permeten demostrar-lo.

Avui dilluns és el dia Mundial de la Donació de Llet Materna, el dia 19 va ser escollit en commemoració de la firma de la Carta de Brasília que ressalta que rebre la millor alimentació és un dret humà fonamental de les criatures, que la llet materna és l’aliment per excel·lència en l'alimentació infantil, que garanteix el desenvolupament integral de les criatures i considera els Bancs de Llet un esglaó fonamental per garantir la nutrició de nens prematurs o malalts.

Sovint rebo una pregunta que avui m’agradaria aclarir aprofitant l'avinentesa. Pels nadons prematurs la llet més necessària és la de la seva mare, però també els cal no perdre pes perquè una criatura d’un quilo o menys no pot perdre ni un gram. Per tant a aquestes criatures els donen el calostre i la llet de la sevamare i és complementada amb llet materna del banc.

Pels nens prematurs la llet materna és a la vegada nutrició i medicació. Perquè la llet materna:

  • Té els lípids i àcids grassos essencials pel seu desenvolupament.
  • Té menor carrega renal.
  • Té múltiples factors antiinfecciosos.
  • Es digereix i s’absorbeix amb facilitat.
  • Els protegeix contra la enterocolitis necrosant.
  • Els evita infeccions hospitalàries.
  • Els proporciona millor desenvolupament cognitiu.

I penseu que les donants de llet, les mares, tenen data de caducitat per la limitació temporal del seu "estat", per tant cal trobar noves donants continuament. Si voleu ser donants de llet no us ho penseu, les gestions a Catalunya son molt simples, ho podeu llegir en aquesta entrada i podreu ajudar pràcticament sense adornar-vos a moltes criatures. Bon dilluns i feliç dia!

stats