Criatures 21/11/2011

Errors de procediment...

3 min

---

Rebo de l'Helena Ferràs un enllaç amb una campanya que es posa en marxa avui, i per aquesta raó adelanto l'entrada de dimecres a avui dimarts.

Llegeixo aquestenllaç i quedo perplexa.

En primer lloc voldria deixar clara una cosa. Estic segura que la situació a la zona és terrible i que de bona fe volen ajudar a millorar la situació d'aquestes criatures. També estic segura que han de tenir un reguitzell d'iniciatives en funcionament meravelloses i des d'aquí els vull agrir la seva feina. Però això no treu que aquesta campanya en concret "1semilla1vida" estigui, al meu entendre, mal plantejada.

Us copiol'iniciativa:

"Ladesnutricióninfantil esunode losmayoresproblemasa los que seenfrentalainfanciadeMozambique. LaFundaciónAntena 3 encolaboracióncon laFundaciónMozambiqueSur

Llet maternitzada???? I no ho escriuen una vegada ho escriuen desenes de vegades en tots els articles! El terme llet maternitzada està prohibit per el Codi de Comercialització de Succedanis de Llet Materna, això ho saben fins i tot els de l'industria de llet artificial. L'ús d'aquest terme indueix a error perquè ens fa pensar que la llet materna és el mateix que la llet maternitzada, us copio el que diu el Codi:

"El etiquetado deberá estar diseñado de forma que proporcione la información necesaria sobre el uso adecuado de los productos y no desfavorecerá el recurso a la lactancia materna, quedando prohibida la utilización de los términos humanizado, maternizado u otros similares"

Desconec quin és l'estat d'aquests menors: són orfes, són nadons de més de 6 mesos... Sembla però que el problema és que les seves mares estan molt malaltes o molt dèbils i no poden alletar-los. Estic segura que potser no hi han pensat, però si alimentem a les mares fem dues coses a la vegada i de pas "salvem" dues vides! Perquè alimentar a les mares i alimentar les criatures amb llet artificial no és el més sostenible! És clar que tampoc és el que ven més, és més "maco" i ens toca més la fibra salvarcriaturetesd'Àfrica que a dones adultes.

Llegeixo també que una raó per donar-los llet artificial és aquesta:

"Porotrolado, la zona hasufridoen losúltimosañosuna verdaderaepidemiade SIDA,ymuchasmadresno amamantana sushijospor elriesgode contagio.Así, con elsuministrodelechematernizada,ademásde alimentar aesosniñosdesnutridos,evitamosquemuchosbebésque no hannacidocon elVIH, locontraigandurantela lactancia"

L'epidèmia del SIDA al Tercer Món és brutal, cap dubte, però s'ha demostrar que si no hi ha possibilitats d'aconseguir aigua potable per garantir la reconstrucció de la llet artificial és més segur que aquestes mares alletin a les seves criatures de manera EXCLUSIVA o pasteuritzin la llet! Amb l'aigua contaminada hi ha més risc de morir per còlera, tifus, per una mala reconstitució del biberó que per SIDA! OMS i els científics que han treballat al Tercer Món ho tenen clar. I per què si és tant obvi sembla que ells no ho tenen tan clar? Per què no demanem diners per proporcionar antiretrovirals a les mares i aconseguir així lactàncies més segures?

I en últim lloc però no menys important: l'aigua! La llet es reconstitueix amb aigua. D'on la pensen treure? O és que també enviarem aigua amb la llet artificial?

Estic segura que hi ha criatures al Tercer Món als que els cal llet artificial de manera immediata i urgent, però aquesta mena de campanyes no ajuden a solucionar la fam i simplifiquen el problema. Altres organitzacions comSave the Children o tenen molt clar des de fa anys i treballen sobre el terreny amb eficàcia i seny. Tinc la sensació que no hi ha mala intenció en aquesta campanya però si un profund desconeixement sobre l'alletament matern i dels greus inconvenients que pot comportar l'utilització de la llet artificial. Com us dic em sembla tot plegat un error de procediment...

stats