Som la llet

Alba Padró i Arocas

Equus caballus

Per celebrar Sant Antoni una entrada dels altres mamífers amb qui compartim el planeta.

Per començar un animalons amb els que poc a poc em vaig familiaritzant. Quan era petita vaig caure d’un cavall i vaig trigar més de quinze anys en voler acostar-me a un. Ara les meves filles munten i tenim en propietat mitja euga( això és unaaltre tema)i jo em començo a relaxar prop d'un cavall sense pensar continuamentque em donarà una coça!

L'embaràs d'un euga dura uns onze mesos.La cria neix a la nit o a la matinada iabans d'una hora ja està de peus i enganxat al pit. És molt important que el poltre pugui mamar el calostre ja que durant l'embaràs els poltres no reben anticossos a través de la placenta i cal que prenguin aquesta primera llet per protegir-se.

El poltre acabat de nèixerté energia emmagatzemada als músculs i al fetge per aguantar uns 60 minuts. Per aquesta raó , és crucial que que el potre ingereixi calostre. Si no rep el calostre ràpidament després del part, els canvis en el sistema digestiu no permetran l'absorció de les grans molècules del calostre.A partir de les dues hores següents ha de començar a utilitzar el calostre com a font d'energia. Els poltres tenen receptors específics que absorbeixen cada molècula del calostre de la seva mare o un altre euga. Els calostre d'altres espècies no tenen la mateixa eficàcia immunològica.

Aquest poltre té mig any i encara mama a demanda! Això si, el deslleten ja! Quina peneta. Segons el ramader, no val la pena deixar-los mamar més de 6 mesos. El discurs és el mateix que ens diuen a les mares humanes“ la llet ja no els aporta res i desgasta a les eugues” (snif)

De totes maneres el període de lactància (natural) es relativament curt si el comparem amb altres mamífers. El deslletament sembla que es produeix una mica més enllà del any.És clar que no sóc veterinària però l’experiència amb criatures humanes em diu que no és veritat això de “no val la pena”, la llet els ha de seguir alimentant i aportant defenses.

El deslletament el fan de cop, separen eugues de poltres i llestos. És força trist sentir com renillen els poltres buscant les seves mares.

Això si, el ramader em confessa,que si fos pels poltres mamarien fins a l’any i mig o dos. Des de el meu punt de vista humà no em resulta agradable i em compadeixo dels poltres que tots junts en un tancat donen voltes per intentar buscar un forat i tornar amb les seves mares.

Com a curiositat les eugues produeixen cap el tercer mes de lactància de 18 a 25 litres de llet segons la raça. Si pensem que les humanes tenim una producció màxima( per una sola criatura) d'un litre i poc al dia, la diferència és brutal!

Les llets dels mamífers que creixen ràpid, tenen més proteïnes que els mamífers amb un creixement més lent, com és de les criatures humanes.

Aquí podeu veure una taula amb les diferències entre les dues llets.

ESPÈCIE

LÍPIDS

PROTEÏNES

LACTOSA

DUPLIQUEN EL PES

Llet d’euga

1,9

2,5

6,2

60 dies

Llet humana

3,8

0,9

7,0

180 dies