Criatures 11/03/2011

"Dormir també l'alimenta"

3 min

Aquesta frase l’he sentit fins la sacietat. I no, dormir no alimenta. A les criatures els calalimentar-se per créixer. La lactància és a demanda. Això ho tenim clar. Però hi ha situacions en la que la lactància no pot ser a demanda.

Moltes avies i moltes mares novelles pensen que si un nounat dorm no cal despertar-lo. Aquest mite és perillós ja que pot creà un cercle viciós que pot perjudicar a la criatura. Dormir també consumeix calories i el més important evita guanyar-ne més, que és just el que una criatura necessita.

Per diversos motius un nounat es pot mostrar letàrgic els primers dies de vida. S’ha demostrat que la medicació (analgèsia/anestèsia) aplicada a les mares durant el part pot afectar al nadó, la icterícia també pot produir letargia, l’ús indegut i abans d’hora del xumet que pot interferir en la demanda del nadó i en la seva sacietat, rutines errònies en l’alletament com per exemple alletar cada x hores x minuts de cada pit i també el que anomenem bells/belles dorments dels que ja hem parlat en un altre entrada...

Totes aquestes causes i moltes altres poden produir un efecte dominó que porta a la criatura a no ingerir aliments i a dormir “plàcidament” hores i hores.

Al no ingerir aliment el cos entra de manera molt sabia en un procés de letargia. D’aquesta manera no gasta calories. Però cal trencar aquest cercle viciós i estar atent a les senyals d’alarma per evitar, a part d’un bon ensurt, una pèrdua excessiva de pes. Despertar a una criatura que dorm sap greu però val més pecar per prudent que haver de correr després.

Les senyals d’alarma que ens cal tenir present:

  • La criatura mama menys de 8 vegades al dia
  • No fa caques
  • No mulla bolquers o al bolquer hi ha taques rosades
  • Té un color grisos o massa groc
  • Té la boca seca
  • No plora o plora sense llàgrimes
  • La fontanel·la està enfonsada
  • Té poc to muscular

Per tant cal aprendre que la lactància és a demanda de mare i criatura, però si la criatura no té interès, força o ganes de mamar i sabem que podria dormir 5-6 hores sense despertar-se i sobretot que no fa un mínim de 8 preses de pit al dia cal fer alguna cosa. Repeteixo dormir no engreixa, el que engreixa és la llet. Per tant cal despertar a la criatura i convidar-la a mamar. La mare marca la demanda fins que la criatura sàpiga o pugui fer-ho per ella mateixa.

I sí, a vegades despertar a les petites marmotes no és feina fàcil. En el lactant menor de 12 setmanes la succió acaba quan la criatura s’adorm. Per tant si la criatura no està mínimament desperta on standby no succiona. El contacte pell en pell pot ajudar molt a estimular a la criatura a mamar, si ha de dormir millor sobre el cos nu de la seva mare que dins un bressol, totes les hores que sigui possible.

Si la criatura està massa dèbil per mamar i la succió que realitza no és efectiva cal suplementar amb llet matrena extretao llet artificial, fins invertir la situació.

Recordeu:

Cal despertar a les criatures si son: prematures, estan malaltes, han perdut molt pes o són bells/belles dorments. El son no fa créixer.

stats