Criatures 22/01/2014

Congestió, mocs i tos

3 min

-

A petició de Victòria Subirana entrada sobre el més típic en aquesta època, els tractaments farmacològics per sobreviure a tos, grips, congestió i mocs... molts mocs!

-

Aquests dies les trucades i consultes sobre aquestes qüestions es multipliquen així que deixem-ho tot clar perquè encara hi ha dubtes de què fer i què prendre.

Les mares lactants agafen constipats i grips amb la mateixa facilitat que qualsevol altra, no es lliuren del malestar, la tos i els mocs. No hi ha cap indult! Quan una encara no és mare es pot ficar al llit i santes pasqües però quan una ha d’alimentar a una criatura la cosa ja no és tan idíl·lica.

El que més de gust bé és ficar-se al llit, doncs cap al llit mare i criatura. Per sort no cal fer res especial, només evitar esternudar o estossegar sobre la criatura, que tampoc passa res si se’n escapa un o dos, però si ho podem evitar millor. De la mateixa manera que ens hem de rentar les mans sovint, després de tossir o mocar-nos, o si no ens volem moure del llit, fer servir un líquid de mans desinfectant. No cal posar-se mascareta si és la mare la que està malalta ja que la seva llet ja conté substànciesespecífiques per combatre la infecció de la marei per tant protegeixen la criatura. Cas a part és que el malalt sigui el pare, el germà gran o algun familiar, en aquest cas sí que és millor que la criatura (entenem per criatura nadó de poques setmanes) no hi estigui en contacte en la mesura que sigui possible.

Si la mare té febre, mal estar generali està feta una coca pot prendre quelcom que l’ajudi a sentir-se millor. Els antipirètics i analgèsics habituals són compatibles amb la lactància i ajuden a combatre el malestar més típic.

De la mateixa manera si la mare vol prendre homeopatia, no em ficaré ara amb la seva eficàcia o no, la mare ha de saber que ho pot fer i que no hi ha cap risc per la criatuara.

També remeis casolans: mel, infusions diverses, banys de vapor.... són compatibles. Si teniu dubtes de x herba podeu consultar la web d'APILAM (e-lactancia).

Si la mare té febre no passa res, vull dir que no li passa res a la llet, la llet no es fa mal bé no s’espatlla... res. Ja ho vaig dir en aquesta entrada però ho recordo.

Tema a part són els anomenats antigripals, anem a veure els més habituals un per un:

Frenadol: Àcid ascòrbic, Cafeïna, clorfenamina, Dextrometorfan, Paracetamol (Risc 1)

Desenfriol: Àcid acetilsalicílic, Cafeïna, Clorfenamina, Fenilefrina (Risc 1)

Vincigrip: Clorfenamina, Paracetamol, Pseudoefedrina (Risc 2)

Couldina: Àcid acetilsalicílic, clorfenamina, Fenilefrina (Risc 1)

Pharmagrip: clorfenamina, Fenilefrina, Paracetamol (Risc 1)

De tots ells els més desaconsellats per mares lactants són els que porten pseudoefedrina perquè a les criatures petites els pot produir irritabilitat i insomni però ho és especialmentperquè fan baixar la producció de llet. No passa res per prendre’n 1 dosi però si ho podem evitar, i més amb la varietat que hi ha al mercat, millor.

Recordeu que el risc de la web d'APILAM està pensada per criatures de zero a un mes. Fora d'aquesta etapa el risc disminuïnt a mesura que la criatura es fa gran.

Repassem també els xarops per la tos més habituals:

Flutox: Cloperastina (Risc 2)

Iniston: Triprolidina (Risc 0)

Toseina: Codeïna (Risc 1)

Però ja sabeu que no hi ha res millor que covar-ho, remei de la iaia infalible, ficar-se al llit i apa 7 diesi com nova!

Salut amigues!

stats