Criatures 16/01/2012

Colomins obriu el bec

4 min

-

La setmana passada es va publicar un estudi del que es va extraure la informació que van voler. I jo pensant en els ocellets!

-

Llegir acostuma a fer mandra i més si és un estudi científic. Qui vol llegir tantes dades, tanta informació, saber com el van fer, quin mètode van utilitzar! Buf quinpal*!! Els humans som mandrosos per naturalesa i si podem escriure un articlerapidet, i ja que dins l'estudi científic tenen el detall de posar-nos un resum en forma de conclusions, per quina raó hauríem de llegir l'estudi sencer!?

La primera part del resum de l'estudi en qüestió diu:

"Els nadons alimentats amb pit i lactància mixta van ser qualificats per les seves mares de tenir temperaments més difícils (..), somreien i reien menys, feien més ús de les vocalitzacions, i tenien menys capacitat per calmar-se sols"

Uf!!! quina frase més llarga, ens cal resumir-la i fer-la més entenedora, per tontos vaja, així que, millor fer-ne un resum. Iaixí ho han fet pràcticament tots els diaris i revistes d'Angalterra i part de l'estranger:

• BBC: "Els nadons alletats són més irritables i ploren més"

• Associació de Premsa del Regne Unit: "Els nadons alletats són més difícils"

• DailyMailTítol:" El pit és el millor? Un estudi troba que els nadons alimentats amb llet de fórmula ploren menys i agafen amb més facilita el son"

• ABCNews" Els nadons alletats ploren més"

• HuffingtonPost:" Els nadons alletats són "més difícils" que els nadons alimentats amb biberó"

• Metro.co.uk: "La lactància materna fa que els nadons plorin més i riguin menys"

• DailyTelegraph: "Un estudi troba que els nadons alletats ploraven més i eren més difícils de calmar que els de biberó"

• IndianExpress: "Els nadons alletats són més irritables i ploren més"

• Fyxnews: "Els científics diuen que els nadons alletats poden plorar més"

• MedicalNewsToday: "Els nadons alimentats amb llet materna ploren més, i són més difícil de calmar"

• NetDoctor: "Els nadons alletats són més irritables que els nadons alimentats amb biberó"

• NHS: "Les mares han d'esperar que els nadons alletats plorin més"

Va, ara fem un exercici de sinceritat. Imagineu que encara no sou mares, esteu en estat i llegiu algun d'aquests titulars de la premsa, què en pensaríeu de la lactància? Tindríeu ganes d'alletar?

Ostres! Si tothom sap que alletar és un sacrifici per les mares, que és difícil, fa mal, que et fa caure elpit... I ara a sobre demostren que els nenes surten més ploraners i menys alegres*! Apa que li doni la teta qui vulgui! O no??

Però a amigues, i amics, si fem l'esforç de deixar-nos les celles més enllà del titular i activar una mica la neurona mandrosa, veurem que l'estudi no va en contra de la lactància materna encara que els titulars sensacionalistes ens ho vulguin fer creure.

En primer lloc l'estudi valora el comportament de les criatures als tres mesos. Tothom sap com n'és de fàcil aquesta etapa en la vida d'una criatura i d'una mare*.

L'estudi diu que sí, que les criatures alletades es mostren més irritables i més exigents però que no cal prendre això com una cosa negativa sinó positiva. Les criatures alletades es comuniquen amb els pares ( recordem que el plor és la seva forma de comunicació) i els fan saber el que els cal per regular la seva alimentació.

L'estudi conclou que la llet materna és el millor per les criatures i que potser el que passa és les criatures que prenen llet artificial estan sobrealimentades.

L'estudi conclou:

(...) les mares que alleten poden percebre que nadons alimentats amb fórmula són més continguts, i l'evidència suggereix que algunes mares creuen que la principal causa de l'angoixa infantil és la fam.

La raó més repetida en les dones que deixen d'alletar és que "la llet materna per si sola no deixava satisfet al nadó", que reflecteix la percepció de la mare envers la senyalització de lacriatura.Les mares poden rebre més informació sobre la dinàmica del comportament en la lactància materna per tal de tenir unaexpectativa millor i comprendre el temperament infantil normal i, quan sigui necessari, el suport per fer front als aspectes difícils del temperament infantil"

Ull a la dada : TEMPERAMENT NORMAL!

Llegia l'estudi i recordava el nius de mallerengues que se'ns fan a prop de la finestra cada estiu. Quan els colomins comencen a reclamar el menjar ho fan com si es morissin de gana, els becs oberts de bat a bat, els coll allargassats lluitant entre ells... A mi em sembla exagerat però ja es veu que és el que toca! Reclamar la teca!

*Llegiu les meves paraules amb ironia!

stats