Som la llet

Alba Padró i Arocas

Càndides al mugró?

La candidiasi del mugró ha estat una de les patologies que durant anys des dels grups de suporthem batallat perquè fos (re)coneguda i tractada.

Si feu una recerca al Google trobareuset mil nou-centes cinquanta entrades sobre les càndides del mugró. Em temo que pràcticament totes són errònies.

Les càndides són fongs que viuena la nostra pell i mucoses, com molts altres bacteris que tenim a tot el cos. Formen part de la macrobiòtica normal de la pell i mucoses. Però si es produeix un desajust en el cos humà: antibiòtics, baixada de defenses, diabetis, ús de sabons inadequats... les candides aprofiten el moment i salten a la palestra. Es comencen a multiplicar i causen una molesta infecció a les zones afectades: la boca, la vagina...

Fins fa poc pensàvem que les càndides albicans també podien produir una infecció al mugró de la mare lactant. Vèiem mares que es queixaven de dolor al pit, el descrivien com un dolor punxant, com si mil agulles penetressin al mugró i arribessin a l'esquena. El pit estava descolorit, amb una zona més rosada, la pell tibant... a vegades fins i tot clivelles obertes.

El diagnòstic de càndida del mugró havia estat fins ara totalment empíric. Per tant, el seu tractament també ho era, es recomanaven antifúngics tòpics i en casos extrems antifúngics orals a dosis altes.

Doncs bé, des de fa prop d'un any i gràcies al treball de recerca que realitza Juan Miguel Rodríguez a la Universitat de Madrid podem dir en veu alta que les micosis de mugró no existeixen.

El seu equip i ell han descobert, després de realitzar més de 4.000 anàlisis de llet materna, que la causa del dolor i les ferides nosón les càndides sinó bacteris. És més, la càndida albicans no causa lesinfeccions intraductals (dins la glàndula) com pensàvem, ja que aquest no és el seu medi i no poden reproduir-se dins el pit.

En els casos, comptats, que ales mostres de llet han aparegut fongs no són càndides albicans, que són les causants de la candidiasi oral i vaginal, sinó que són altres espècies que noapareixen en les infeccions anteriors.

Quan ha tingut positius per càndides moltes vegades eren degudes a contaminació de la mostra. Sol ser usual que convisquin una infecció bacteriana en la mare i candidiasi oral en el nen. Si les mostres de llet són extretes just després que el nen afectat de càndida albicans acabi de mamar, les mostres es contaminen amb facilitat i una vegada al laboratori donen positiu induint a l'error.

I sabeu per què moltesvegades els nens tenen càndides orals?

Hi ha ocasions en què el nen està malalt o ha rebut un tractament antibiòtic. Però també en molts ocasions els bacteris que té la mare al pit fabriquen unes substàncies que alimenten les càndides. Per tant el nen pot fer una infestació de càndides sense estar baix de defenses, simplement per sinergia.

Potser algunes de vosaltresvàreu tenir una infecció "per càndides" que es va resoldre amb antifúngics orals. Doncs sí, és cert. Hi ha un grup de bacteris que són sensibles als antifúngics, per tant a vegades poden funcionar.

És un tema complex del qual tornaré a parlar, més que res per parlar dequina és la flora normal de la llet materna i explicar-vos tot el que ha descobert el Juan Miguel en aquests anys.