Criatures 23/03/2015

Altres punts

2 min

Fa moltes entrades havia parlat dels punts blancs del mugró. Punts ocasionats per una infecció o produïts per una estirada o compressió de la zona del mugró. Però no havia parlat mai dels altres punts. Així que som-hi!

-

Als mugrons poden aparèixer, a part dels dos que us he comentat, punts o butllofes al mugró. Anem un per un perquè no tenen res a veure.

Butllofes:

De la mateixa manera que quan portes unes sabates noves o petites el fregament del peu amb la sabata pot produïr un aixecament de l'epidermis que s'omple de líquid, el mateix passa quan una criatura no està ben agafada al pit. El mugró frega amb el paladar i el paladar actua de "sabata". Aquest fregament degut a una mala postura o a un tel curt produeix una butllofa normalment a la cara del mugró.

I de la mateixa manera que les butllofes dels peus fan mal quan et tornes a posar la sabata, les que surten al mugró fan mal cada vegada que la criatura mama.

Seria convenient revisar per quina raó s'han fet i rectificar-la si és possible, perquè si no ho fem les butllofes aniran apareixent i desapareixent sense fi.

Una vegada localitzadai controlada la causa, anem a solucionar la butllofa, podem fer dues coses: 1. No fer res. Esperant que en poques succions o pocs dies la pell s'obri i surti el líquid i es desprengui la pell.

2. Obrir-les. Amb una agulla estèril i sempre per un lateral es poden punxar per evacuar-ne el contingut.

Tant si seguiu un pla com un altre cal que les hores i dies posteriors netegeu treso quatre vegades al dia el mugró afectat amb un sabó neutre i molta aigua. Deixeu el pit a l'aire tot el que us sigui possible per afavorir la cicatrització i evitar que s'infecti.

Punts vermells (amb sang):

Acostumen a ser molt petits, apareixen a la cara del mugró, són irregulars i clarament estan sota la pell, com retinguts. Aquest tipus de punt és causat per una succió massa intensa o per una compressió amb les genives o les dents, que produeix una petita hemorràgia que queda retinguda rera els porus del mugró.

Aquests tipus de punts poden modificar el seu color a mesura que passen les hores i els dies: són d'un color roig intens les primeres hores, després s'enfosqueixen fins arribar a ser negres i posteriorment, i com si fos un hematoma a la pell, es van "diluïnt" en una tonalitat grogosa.

Aquests punts produeixen dolor perquè colapsen la sortida de part de la llet pel mugró, el que es pot traduïr en un dolor penetrant, intens, quan la criatura succiona.

Aquests tipus de punts és millor no manipular-los ni intentar punxar-los, perquè al ser profunds la situació de dolor pot empitjorar si els burxem. La molèstia durarà uns diesfins finalment despareixer. Si teniu alguna experiència amb punts d'altres colors estaré encantada de comentar la jugada.

stats