Puces a les butxaques

Anna Castells

Paraules darrere la finestreta

Comencem amb un sil·logisme lògic:

 • S'acaba l'escola, comença a fer caloreta (bé avui no gaire), i la roba d'estiu treu el nas per l'armari, per tant comencen a flairar-se les vacances!
 • Les vacances s'associen a moure's (poc o molt).
 • I moure's vol dir respondre a la pregunta: "queda mooolt?" (normalment es formula als cinc minuts d'haver sortit de casa).
 • Conclusió? Que cal preparar un feix de jocs per fer dins un cotxe, d'aquells que no requereixin que els jugadors s'hagin de mirar (ni tocar-se) i que ens permetin empassar les estones sense gaire problemes. Fa uns anys vam inventar amb ma filla Mercè un meravellós joc de metro d'aquells que fa posar en marxa les neurones i que es pot fer perfectament a qualsevol mitjà de transport (públic o privat). Nosaltres el vam batejar com "Duel de monosíl·labs".

  Un jugador comença amb una paraula monosíl·laba i de tres lletres (preferiblement) com per exemple Nas. El següent ha de dir-ne una altra de tres lletres i que canviï només una de l'anterior (nau al nostre exemple).Podem fer-ho per ordre i llavors els altres li poden donar pistes verbals (si de nau podem passar a neu, podríem ajudar-lo amb "boles blanques que cauen del cel") o amb imatge (fent els gestos de la neu, això triomfa molt en un transport públic!). Ah! Si voleu podeu seguir un ordre o el torn passa al següent que sap alguna resposta. El joc és infinit, l'acabem quan comencem a tenir cara i veu monosil·làbiques.

  Un altre joc d'aquest estil és el Què faràs? Un jugador pregunta la resta:

  - Què faràs a Camprodon? (o qualsevol altra població)

  Tots els altres jugadors hauran de fer servir el magí i fer una súperfrase que respongui a la pregunta i que cada paraula comenci per la C de Camprodon (o per la inicial de la població que s'ha inventat). Per exemple una resposta podria ser:

  - Cantaré cinc cançons clàssiques copiades cooperativament.

  Cada jugador cobrarà tants punts com paraules tingui la seva frase. Després de vàries rondes guanyarà qui hagi aconseguit més punts.

  I quins són els vostres jocs de paraules per fer darrere una finestreta? Teniu algun repertori especial?