Criatures 26/06/2016

M'enduc la cooperació cap a casa!

3 min
Captura de pantalla 2016-08-01 a les 15.03.28

No em cansaré de dir que a tot arreu on vas, pots aprendre coses. Fa uns dies vaig anar a l'escola Artur Martorell de Badalona a veure el progrés una alumna de pràctiques de l'especialitat d'Educació Física de la UB. Estaven treballant els "reptes cooperatius" amb la seva mestra d'EF, na Vanesa Segura. Us explico un exemple que em va sorprendre perquè era un repte de formulació molt senzilla, però que demanava molt esforç a les persones que l'havien de realitzar. Repte: donar la volta al pati corrent amb tots els mocadors lligats.

La gran dificultat del repte era que la "fila" de mocadors no és trenqués. Això els obligava a decidir com lligaven els mocadors, com es col·locaven, a quin ritme corrien, com s'adonarien que no corrien al mateix ritme, ... i per suposat, els obligava a esforçar-se per canviar el que calgués, repetir tants cops com fes falta fins a aconseguir-ho. El fil conductor de tot plegat és "Pensa, comparteix, actua!" i la distribució de rols que s'atorguen als infants. És en aquestes dues coses quecrec que es pot extrapolar a l'entorn familiar, i en la primera especialment. I no ho dic per les propostes concretes que es feien a les seves classes si no per la manera de resoldre-les que aprenien els nois i noies que les duien a terme. Per exemple, ens podríem plantejar algunes de les feines de casa d'aquesta manera? O jugar a resoldre reptes on poséssim en marxa la competència del treball en equip? Ens poden servir d'inspiració imatges d'algunes propostes que feia la Vanesa:

Els primers exemples que a mi se m'acudeixen mirant això són: - Guardem les joguines només portant-les entre tots amb el peu? - Podrem fer 20 tocs amb les pales de platja lligades entre elles? O tirar les bitlles sense veure-hi? - Trobarem els tresors que hi ha amagats pel jardídecasa abans que s'acabi el temps? - Parem la taula sense que un de nosaltres "hi vegi" i que ha de rebre les nostresindicacions? - Aconseguirem omplir la galleda que hi ha al final delcircuït marcat amb un cordill que passa per tot el càmping portant un got d'aigua? - Ens passarem la pilota 6 cops aconseguint que reboti 3 a tres parets diferents? - Farem punteria amb 5 avions de paper que tirem per la finestra cap aunes bosses que porten a les mans els nostres amics o amigues que estan a baix al carrer? - Aconseguirem fer una frase amb vuit paraules de les coses que veiem mentre estem a "l'ambulatori"? .... Quins reptes ens proposeu vosaltres per aquest estiu? Nota: les imatges dels reptes són pròpies o d'aquí.

stats