Puces a les butxaques

Anna Castells

Contes infinits!

Zoom

Estic redactant històries que es puguin canviar els principis entre elles...

Que es pugui escollir el nus que es interessi més...

Que cada vegada puguin acabar d'una manera diferent...

 

Per tots aquells que teniu "nanos" que us demanen contes. A casa, a l'esplai, a l'escola, durant les vacances, a l'hora de dinar, a la nit... no esteu cansats només d'explicar?

I si ens inventem un joc de fer contes que ens permeti "anar a mitges" amb aquells que normalment només escolten?

Hi ha llocs on podeu trobar això que jo us proposo, però no té res a veure amb fer-s'ho a casa, amb els teus. A gaudir del procés de fer "un banc de contes".

M'explicaré. Tot parteix de fer unes petites targetes amb elements que formin part dels contes. Poden ser dibuixos propis, paraules, fotografies... i si les plastifiqueu, segur que encara us quedaran millor!

A cada categoria d'elements farem una serie de variables que podem anar enriquint a mesura que passin els dies. De fet, la quantitat de coses que podem posar a cada apartat és gairebé infinita.

Una bona categorització potser seria:

- Noms de personatges: Maria, Pau, Rebú, Gandalf, Ataúlf, Guilla, ... aneu posant noms de persones, animals, éssers fantàstics, ...

- Característiques dels personatges: mestre, metge, escombriaire, home, dona, animal, gegant, alt, envejós, divertit, gras, fort, calb, pelut, ... aneu posant adjectius, oficis i tots els descriptors de tots els tipus que se us acudeixin.

- Època: Ahir, a l'edat mitjana, d'aquí 100 anys, quan els elefants volaven, quan els ous tenien pèls... aneu posant dates en diferents formats.

- Accions: anar a buscar, despertar, dormir, desaparèixer, robar, descobrir, salvar, engarjolar, ... aneu posant diferents accions positives i negatives.

- Objectes: fanal, sabata, catifa, estoig, barret, una pedra, llibre, contenidor ... aneu posant tots els elements que se us acudeixin que podrien servir per alguna cosa.

A partir d'aquí, podeu començar a agafar targetes de cada categoria per anar inventat una historia.

Les podeu escollir, les podeu triar a sorts, podeu jugar a posar-les cap per avall i que cada un n'agafi un parell o tres i intenti crear una història, podeu agafar-ne una i anar acumulant targetes fins fer una història complerta... teniu possibilitats infinites!

Moltes maneres de jugar i infinites històries per explicar.

Hi ha una opció que també m'agrada molt que enlloc de fer-se amb imatges es fa amb daus. De manera que enlloc de triar targetes, es tiren els daus a veure quines característiques tenenels nostres personatges o les nostres històries. En podeu trobar uns d'exemple aquí

Zoom

Le imatges són d'aquí i d'aquí.

Per crear contes, comics, historietes, jocs per escriure,...