Puces a les butxaques

Anna Castells

Con-cen-tra-ci-ó

L'altre dia em van trucar del diari El País per preguntar-me sobre una proposta de llei que vol regular la implantació del joc "no sexista" als centres educatius. Més enllà de la resposta (feta mentre mirava el caos de l'habitació del meu fill Francesc i l'ordre de la de la Mercè), em sembla interessant que ens explicitem els objectius que volem transmetre amb el joc que expliquem mentre fem d'educadors en contraposició de la llibertat d'elecció en el joc lliure.

Per sort, hi ha jocs que casen perfectament aquests objectius independentment de si els estem fem proposats per algú altri o per nosaltres mateixos. Els dos jocs que us explicaré avui (tots dos comercials, però us donaré alguna versió casolana), ens serveixen per treballar la concentració de forma divertida (tant que si els useu en un ambient "educatiu" potser us acabaran demanant allò que fa tanta ràbia: "que avui no treballem?").

Dobble Zoom

Dobble

El primer és Dobble, un joc de cartes rodones dins una caixeta metàl·lica que fa de bon portar. Cada carta té vuit símbols i una propietat màgica: sempre hi ha un símbol (i només un) en comú entre dues cartes qualsevol. Amb Dobble es presenten cinc jocs diferents, i sempre amb el denominador comú que cal trobar el símbol repetit entre les dues cartes. La mecànica de cadascun dels jocs és molt senzilla i el resultat, trepidant. El millor? veureu com els jugadors estan totalment concentrats mirant fixament les cartes, inventant-se paraules per denominar la imatge que no saben com es diu, i rient una bona estona. I pels que no vulgueu la versió de competició, podeu jugar a trobar tranquil·lament les imatges repetides.

El segon ésJungle Speed, un clàssic per a tots els públics (bé a partir d'uns 8 anys). Es juga amb un mall de cartes especials que tenen unes imatges molt semblants. Tots els jugadors tenen un piló de cartes al seu davant i al centre hi ha un petit tótem de fusta. Per torns cadascú gira una carta, i si en algun moment hi ha dues cartes iguals, els dos propietaris d'aquestes cartes han de llançar-se sobre el tòtem per agafar-lo. Hi ha algunes cartes amb poders especials (una, per exemple, fa que no s'hagi de mirar per la forma de la figura sinó pel color).

Aquest darrer joc és una versió del tradicional "joc de l'encenedor" que es juga amb una baralla de cartes normal i corrent. Podeu trobar les seves regles en aquest article.

Ho comentava al principi: l'important és saber què vols treballar. Amb aquest dos jocs, ho vulguis o no, els jugadors estan exercitant la concentració. Si no, quan els proveu, ja m'ho explicareu.