Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

Ensenya’m a menjar... fruita!

nectarine-1074997_1280 Zoom

nectarine-1074997_1280

L’estiu és l’època ideal per augmentar el nostre consum de fruita i verdura. La calor fa que no ens vingui de gust menjar àpats calents ni guisats i, en canvi, un bon plat de d’amanida o de macedònia es posa al moll de l’os. Aprofitem-ho!

Quines fruites trobem a l’estiu?

A l’estiu tenim a l’abast una varietat fantàstica de fruites i verdures. Als mercats podem trobar-hi cireres, albercocs, préssecs, prunes, melons, síndries, peres...

Totes les fruites tenen en comú un elevat contingut en vitamines i minerals. Per exemple, els albercocs i els préssecs ens aporten molt de potassi i vitamina A, les nectarines vitamina C...

Però, posats a destacar-ne un nutrient, aquest seria la fibra, perquè habitualment ens costa arribar a les ingestes recomanades i, en canvi, ens ajuda a prevenir el restrenyiment i malalties com el càncer de colon.

La fruita, a més, ens aporten molta aigua i això fa que ens ajudi a mantenir un bon estat d’hidratació durant l’època més calorosa de l’any.

Perquè és convenient menjar fruita de temporada?

La fruita de temporada és més barata, perquè només requereix l’energia del sol per créixer. En canvi, per cultivar fruita fora de la seva època natural, cal fer-ho en hivernacles, amb el corresponent cost d’energia per mantenir l’escalfor i il·luminació adequats. Això, juntament amb el fet que normalment la fruita d’hivernacle s’ha de transportar més lluny, farà que s’encareixi el producte quan, en realitat, no tenim cap necessitat de consumir-lo en aquell moment.

D’altra banda, tant el consum d’energia dels hivernacles com els llargs transports i l’ús envasos, fan que aquesta pràctica no sigui gens respectuosa amb el medi ambient.

Finalment, quan una planta segueix el seu cicle biològic, manté totes les seves propietats, tant nutricionals com de gust, olor i textura. Si, a més, és de cultiu de proximitat, ens arribarà a la taula amb molt poc marge de temps entre la recol·lecció i el consum. Així, totes les seves qualitats seran excel·lents.

Quina quantitat n’hem de consumir?

No hi ha un límit. La nostra alimentació s’ha de basar, fonamentalment, en aliments d’origen vegetal poc processatsi, evidentment, la fruita forma part d’aquest grup. Menja’n tanta com vulguis.

En quin moment del dia és millor consumir-la?

No té cap importància. La pots prendre quan et vingui més de gust. Això sí, procura tenir-ne sempre a ma. Una fruitera ben plena és la millor de menjar-ne sovint, sigui a l’hora que sigui. Ho pots fer per esmorzar, a trossets amb el iogurt o sencera; per dinar, formant part de l’amanida, o en forma de sopes de síndria o meló; o per postres, com a macedònia, o en forma de broquetes. Per cert, la fruita per postres no engreixa.

Al meu fill no li agrada la fruita, què faig?

Menjar-ne tu!

Ets el seu exemple i t’acabarà imitant. Si el teu fill veu que no en menges, ell tampoc ho farà. En segon lloc, no l’obliguis mai a menjar-ne. Això és contraproduent i farà que l’avorreixi. Ni tan sols cal que li insisteixis en les seves propietats saludables. Només cal que en mengis amb tota naturalitat davant seu, com a part normal de la teva dieta. Arribarà el dia que en voldrà provar.

També pots demanar-li quina fruita li agrada més i assegurar-te que sempre en tens a casa. No cal que en consumeixi una gran varietat. Deixa que mengi la que més li agradi.

Aprofiteu les vacances d’estiu per entrar junts a la cuina i preparar-la de manera divertida. Compartireu una estona junts i us ho passareu d’allò més. Si, malgrat tot, no en vol provar, no passa res. Te la menges tu i tan amics. Ja arribarà el dia en què en voldrà...