Lletra lligada

Mireia Esparza

El grúfal i els altres monstres de la Julia Donaldson

En un blog sobre literatura infantil no hi pot faltar El grúfal. Seria imperdonable! Un llibre que en 15 anys ha venut 10 milions i mig de còpies, ha guanyat diversos premis, ha estat traduït a una trentena d'idiomes, ha general milions en merchandising i s'ha adaptat enuna pel·lícula (magnífica, per cert) i diverses representacions teatrals, no és un conte! És un miracle!!!!! Us imagineu quants nens i nenes ha fet feliços?

Foto: BBC/MAGIC LIGHT COMPANY/BBC Zoom

Foto: BBC/MAGIC LIGHT COMPANY/BBC

Foto: BBC/MAGIC LIGHT COMPANY/BBC

 

Un ratolí que passeja pel bosc es troba amb una guineu, un mussol i una serp que no porten gaires bones intencions. Per allunyar-los els parla d'un amic seu, el Grúfal, un monstre espantós que com els vegi no en deixarà ni la pell! Però, existeix de debò el Grúfal? Un conte amb unes il·lustracions molt maques que creen un bosc amb una màgia fantàstica i que realment fa justícia a tot el reconeixement que ha aconseguit. No us perdeula seva pàgina websi voleu introduir-vos en l'apassionant món del Grúfal. Per cert, té una continuació, La filla del Grúfal (Gruffalo's child), que jo no he trobat en català, però que també és molt recomenable.

Sens dubte el Grúfal és el gran èxit de Julia Donaldson. Però no és l'únic!Gràcies a que molts d'ells estan il·lustrats per Axel Scheffler, són fàcils de "detectar" a les llibreries. A casa som fan d'aquests dos:

- El drac Zog: com aprenen els dracs a ser dracs? doncs van a l'escola! O i què us pensaveu? ningú neix ensenyat i els dracs no són una excepció! En Zog és un drac aplicat, però l'aprenentatge no és fàcil i sort en té de la noia que apareix a curar-lo després de cada accident i que resultarà més decisiva del que sembla d'entrada… Un llibre genial per trencar estereotips: els dracs no tenen perquè ser dolents, les princeses no tenen perquè ser bledes assoleiades, ni els prínceps han de ser sempre allà persalvar-les. Un llibre sobre l'amistat i la solidaritat d'aquells quehaurien de ser gairebé obligatoris

- Room on the broom (en castellà: Como mola tu escoba, no l'he trobat traduït al català): una bruixa bona va carregant animalons a la seva escombra, tot i que el seu gat no hi està massa d'acord… fins que tots plegats tenen un accident. Un llibre deliciós que torna a aprofundir en els valors de l'amistat i la solidaritat, potser amb un punt més divertit i gamberro que en Zog.

Un parell d'apunts extra per animar-vos a anar corrents a la biblioteca i agafar l'obra complerta de la Julia Donaldson. Primer, que aquests contes estan escrits en vers i és impressionant com els agrada això a la canalla! A mi em va sorprendre molt veure com els meravella poder jugar amb el so de les paraules.

I segon, si els contes són fantàstics, les pel·lícules que se n'han fet ni us explico! La BBC va adaptar El Grúfal i La filla del Grúfal amb la veu de l'Helena Bonham-Carter com a narradora i actors com en John Hurt o en Tom Wilkinson donant veu als animals del bosc. Una delícia! I Room on the broom també ha estat adaptadaper la BBC i ha guanyat diversos premis. Fins i tot va ser finalista a l'Oscar. Si les busqueu al Youtube les podeu trobar i si no en DVD en versió original. Al cinema Verdi han fet passis de les pelis del grúfal en castellà dins la programació del Verdi kids i es van emetre també dins l'Animac, la mostra de cinema d'animació de Catalunya, que es fa a Lleida. A més, a Món llibre, la fira de llibre infantil i juvenil que es fa a Barcelona a l'abril, les han passat totes tres en diferents edicions. Duren entre 20 i 30 minuts i de debò que valen molt la pena.

Llibres:El Grúfal, El drac Zog, Room in the Broom

Els publica: Macmillan

Preu: entre 10 i 15 euros, depenent de l'edició

Edats:a partir de 3 anys i més o menys fins els 6-7-8-50...