Lletra lligada

Mireia Esparza

S'aprofita tot del porc?

Un dels contes que el tió cagarà a casaserà "El llibre dels porcs", d'Anthony Browne. Feia temps que el tenia en ment, així que l'altre dia va anar a parar ràpid al cistell. És un àlbum il·lustrat que segueix la tònica de posar en dubte els rols familiars "clàssics" i que, com ja he dit algun altre cop, són tan necessaris encara avui en dia. Fins i tot potser més que fa uns anys. No és un llibre nou(és de mitjans dels 80s) que Kalandraka (juro que no em paguen!) ha reeditat fa una mica mésd'un any.

imatge obtinguda de http://www.kalandraka.com/ca/ Zoom

imatge obtinguda de http://www.kalandraka.com/ca/

imatge obtinguda de http://www.kalandraka.com/ca/

 

"El llibre dels porcs" ens explica la història de la família Garrí, una família on el rol del pare, el de la mare i el dels fills estan molt establerts, tot i que, com podeu veure a la portada, de manera no gaire equitativa, fins que la mare decideix que ja no vol seguir així. I precisament de la portada volia parlar. Una amiga em deia que quan compra un conte mira molt les il·lustracions, i especialment la portada, i que si aquesta no li resulta atractiva, deixa de bandael conte. I a mi, d'entrada, em va passar amb aquest conte. Tenia un punt de seriositat en la il·lustració que, a primer cop d'ull, em tirava enrera. Però aquesta seriositat contrastava amb la força del dibuix en si, una dona carregant a collibè a la seva família. Així que en una segona mirada més atenta, les mans anaven darrera la vista a fullejar el conte de seguida.

I per què em tirava enrera? doncs potser perquè les il·lustracions de Browne, si més no les d'aquest llibre (és un autor força prolífic i amb il·lustracions diverses) tenen un punt més seriós, més adult, sense deixar de ser infantils, que em sobtava. La casa on viuen els protagonistes és bonica, la seva vida és aparentment perfecta, i, en canvi, la situació que viuen no en té resni de bonica ni de perfecta.I amb aquest contrast potser em sembla que anem un pas més enllà, que passem d'il·lustracions molt infantils a d'altres una mica més serioses, amb un punt de profunditat , amb elements imprevistos. Vaja, que les lectores es van fent grans i a sa mare li costa una mica!

En definitiva, un llibre molt interessant, amb una bona història d'aquestes que s'expliquen de bon grat, i unes il·lustracions molt maques i amb un punt d'interès extra. Molt recomanable!

Llibre:El llibre dels porcs

Autor:Anthony Browne

El publica: Kalandraka

Preu:uns 14-15 €

Edats: a partir de 7 anys.