Criatures 31/10/2014

Escombrant cap a casa (contes de Km 0)

2 min

Jo soc d'un poble petit, amb uns 4000 habitants. D'aquells pobles en els que "tots ens coneixem". Fa uns anys, unsnois del poble van començar un projecte: recollir fotos antigues per les casesi fer-ne un llibre. Aquestllibre es venia per fascicles que compràvem a l'estanc o a la llibreria del poble, i, quan vem acabar, el vem dur a enquadernar. La iniciativa va ser tot un èxit, i així va néixer "L'Abans" del Papiol i l'Editorial Efadós. L'Editorial ha anat creixent i més enllà de la col·lecció de l'Abans n'han anat engegant d'altres, sempre relacionades amb la cultura popular catalana. Doncs entre aquestes col·leccions, l'any 2010 en van engegar una d'infantil, "Vet aquí...", on expliquen en forma de conte llegendes, històries i rondalles que s'han anat mantenint gràcies a la tradició oral. D'on ve l'expressió "semblar el mercat de Calaf"? sabeu què és "l'estiuet de Sant Martí"? i "les mosques de Sant Narcís"? Doncs si us ho voleu saberno us podeu perdre aquesta col·lecció!

imatge provinent de http://www.efados.cat/cat/ I l'any 2012 encara la van fer més grossa: van iniciar la col·lecció "Llibre solidari". Sabeu allò que fem tots (si, si, no digueu que no!) de preguntar als nens "i tu, què vols ser quan siguis gran?"? doncs aquesta col·lecció, descobreix la vida de personatges coneguts del nostre país a partir d'aquesta pregunta: què volien ser de petits?. Van començar amb en Tomàs Molina i amb en Pasqual Maragall i han seguit amb en Ferran Adrià i en Lluís Llach. Amig camí entre el conte i la biografia, són originals, tendres i valen molt la pena, encara que només sigui per explicar històries sobre personatges reals per variar. Amés, part dels beneficis obtinguts es destinen a associacions triades pels mateixos protagonistes.

Imatge provinent de http://www.efados.cat/cat/ En tots dos casos, les edicions són molt cuidades, amb il·lustracions diferents segons el conte, tot i que jo tinc debilitat per les de la Mercè Galí, a la que ja vem esmentar al darrer post, i les històries, si més no les que he llegit jo, són distretes i enganxen tant als nens com als pares. I què voleu que us digui? per mi és un orgull que a en Josep, en Jaume, l'Àngels i tota aquesta colla els vagin tan bé les coses! Llibres: Col·leccions "Vet aquí..." i "Llibre solidari" Els publica: Editorial Efadós Preu: uns 15€ cadascun Edats: depen del conte, però més o menys a partir de 6-7 anys, tot i que poden agradar als més menuts, sobretot la col·lecció "Vet aquí..."

stats