Lletra lligada

Mireia Esparza

Anem de compres?

Fa unes setmanes, la Sandra em demanavaen un comentari que parlés de les millors llibreries infantils i juvenils de Barcelona i els voltants. Tate, ja tinc l'excusa! vaig pensar, i és que és un tema al queja feiatemps que li donava voltes. Els llibres comentats enaquest blog els podeu trobar a llibreries que tinguin una bona secció de literatura infantil, no cal que siguin llibreries especialitzades. En molts casos, a més, tenen un racó pensat perquè els nens s'hi asseguin a fullejar contes, així que podeu anar-hi amb ells i passar-hi una bona estona. Però les llibreries infantils i juvenils van més enllà. Són com la cova d'Aladdí, és entrar en una mena de paradís en el que s'amaguen les millors històries. Entrar a una llibreria infantil per mi és passar hores mirant, tocant, llegint, rient, amb la por de deixar-me alguna joia pel camí. I també és deixar-m'hi una part considerable del sou: soc incapaç de sortir sense comprar res, i això que em controlo!

No conec totes les llibreries infantils que hi ha, només algunes de Barcelona i rodalies que em queden més o menys a la vora. I és d'aquestes de les que us parlaré. Si en sabeu més, si us plau afegiu-les en forma de comentari. Vinga, som -hi!

logos Zoom

logos

 

Pati de llibres: l'única que conec de fora de Barcelona, aquesta llibreria del centre deSant Cugat del Vallès ha estrenat no fa gaire nova web. I la web és un clar reflex de la llibreria: una selecció molt acurada, uns coneixements infinits i un tracte exquisit. A les llibreries generalistes normalment trobes les novetats infantils i algun clàssic. A les llibreries infantils, i Pati de llibres n'és un clar exemple, a més trobes un fons en el que remenar i trobar autèntiques joies. I recomanacions: deixeu-vos aconsellar i explicar, dóna gust sentir-les parlar! A més de llibres tenen alguna joguina o element decoratiu, però sempre relacionat amb personatges de contes. La trobareu al carrer Xerric 22 de Sant Cugat.

Luz de Lula: i passem a Barcelona. I dins de Barcelona, ens n'anem cap a Gràcia, barri Children friendly on n'hi hagi. Potser no té el fons que tenen la resta, però la selecció de llibres d'aquesta botiga és superacurada. Entrar i veure una taula al centre de la llibreria dedicada a la poesia per infants i una altra dedicada a Déu baixat de les alçades m'ha robat el cor, i una conversa sobre llibres d'art i com aprendre a través de tallers m'han acabat de convèncer. Venen també petits detalls fets a mà. És al carrer Ramón y Cajal, 158.

Casa Anita: l'altra opció de Gràcia i una de les llibreries infantils de referència (ja fa 10 anys que funciona), Casa Anita és com un somni fet realitat. T'hi pots passar hores i encara no en tindries prou per veure tot l'extens fons que tenen (aneu-hi sense presses!). I és que un bon conte està per sobre de modes i novetats i d'això ells en fan bandera. Contes per tot arreu, en tauletes, estanteries i caixes, però tot té un sentit, un ordre, convida a mirar, remenar i asseure't a llegir a una cadira de vímet. I si tot i això no us decidiu, deixeu-vos aconsellar perquè en saben un munt! Són al carrer Vic, 14.

Al·lots:d'empeus! Al·lots és una de les grans! I no només per l'assortiment que hi podem trobar, o pels tallers, conta-contes, clubs de lectura i demés que organitzen (el darrer un club de lectura per bebés d'1 a 3 anys). Sobretot pel coneixement i bon gust dels seus propietaris (tant els anteriors com els nous), que adoren els llibres infantils i saben transmetre aquest amor a la clientela que els visita. El fons no és tan extens com el de Casa Anita, és una llibreria més petita, però la tria que tenen és fantàstica i algun dels millors contes que he comprat me'ls han recomanat ells. No us en penedireu! Estan al carrer Consell de Cent 266.

La petita: amagadeta al carrer Marià Aguiló 115 del Poblenou trobem aquesta joieta, la més jove de totes. Una llibreria que fa honor al seu nom, però on hi trobareu un bon assortiment, sobretot de novetats.Potser no té la solera de les altres, però això ho cura el temps (van obrir fa només dos anys). A més, està en una zona en plena expansió, així que ho tenen tot de cara!

Abracadabra: és la que em falta. La tinc pendent i no trigaré a anar-hi. Hi he passat pel davant, però amb pressa i sense temps per entrar-hi i entretenir-m'hi. Ah, està al carrer General Álvarez de Castro 5.

Les llibreries infantils tenen un plus evident sobre les llibreries generals: els llibreters coneixen molt bé el pa que s'hi dóna i ens poden guiar i aconsellar millor que ningú. Però, a més, acostumen a tenir un racó perquè la canalla s'assegui a fullejar els contes que els hi facin més gràcia i moltes d'ellesorganitzenactivitats, tallers, conta-contes... gairebé cada setmana. Sense deixar de banda la gran feina que fan les biblioteques en temes de literatura infantil i de promoció de la lectura en infants i joves, crec que és important comprar contes i llibres pels nostres fills. Que mica en mica es vagin fent una biblioteca i vagin tenint el seu propi criteri sobre què els agrada i què no.

I a tots aquests llibreters, moltes gràcies! Gràcies per tirar endavant projectes tan macos i pel vostre esforç i il·lusió. Us necessitem!